• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Organizator trke Formule 1 u Singapuru menja dizel biljnim uljem: Prepoloviće štetne emisije

Vreme čitanja: oko 1 min.

SGP je rekao da ima za cilj da koristi ovu zamenu u polovini generatora auto-parka do 2025. i sve do 2028. godine

  • 0
Maks Ferštapen, VN Mađarske, Formula 1 Foto: AP / Tanjug

Singapur gran pri je rekao da je prošlogodišnji događaj proizveo 2.372 tone ekvivalenta ugljen-dioksida. Upotreba energije činila je 96,1 odsto ukupnih emisija, dok je preostalih 3,9 odsto došlo od transporta, otpada i vode.

- Usvojili smo postupne mere održivosti od našeg debija 2008. godine, ali sa napretkom u tehnologiji i evolucijom najboljih praksi, sada imamo priliku da uradimo više - rekao je Saša Rafi, direktor za održivost SGP-a.

Ključni deo planova organizatora uključuje postepeno ukidanje dizela i korišćenje hidrotretiranog biljnog ulja. SGP je rekao da ima za cilj da koristi ovu zamenu u polovini generatora auto-parka do 2025. i sve do 2028. godine.

Procenjuje se da će prelazak smanjiti emisiju ugljen-dioksida do 52 odsto, kada se u potpunosti primeni.

Saopštenje SGP-a usledilo je nakon što je F1 u 2019. postavio nulte ciljeve za 2030. Inicijativa serije trka uključuje ne samo automobile, već i aktivnosti na stazi i okolne operacije.

Kao deo tog plana, F1 ima za cilj da sve događaje učini održivim do 2025. preduzimanjem koraka kao što su eliminisanje plastike za jednokratnu upotrebu i osiguranje da se sav otpad ponovo koristi, reciklira ili kompostira.

Ranije ove godine, Turistički odbor Singapura je postavio solarne panele u zgradu jame. Procenjuje se da bi proizvodnja električne energije u vrednosti od godinu dana iz ovih solarnih panela mogla da napaja zgradu ceo mesec.

Svetla koloseka se takođe zamenjuju energetski efikasnim LED svetlima, smanjujući potrošnju električne energije za najmanje 30 odsto. Organizatori su takođe rekli da će toaleti na solarni pogon uštedeti oko 130.000 litara vode tokom trodnevnog događaja.

Ovogodišnje izdanje Velike nagrade Singapura Formule 1 na programu je ovog vikenda, od 15. do 17. septembra.

(Telegraf Biznis)

Video: Legendarni vozač Formule 1 u Beogradu: Voziće bolid ulicama grada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>