• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednom od najstarijih jezera u Evropi preti isušivanje: Direktno ugrožava opstanak Ohridskog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekolozi kažu da su nedostatak kiše, isparavanje i prekomerna upotreba vode za navodnjavanje u sve tri zemlje glavni razlozi za gubitak vode

  • 1
Ostrvo Sveti Ahil Prespansko jezero Grčka Foto: Shutterstock

Prespansko jezero u Severnoj Makedoniji važi za jedno od najstarijih jezera u Evropi i dom je za više od 2.000 vrsta riba, ptica, sisara i biljaka. Međutim, preti mu isušivanje.

- U poslednja dva do tri meseca, nivo vode opao je za 36 centimetara i tokom poslednjih dana verovatno za još koji - priča ribar Vančo Vasilevski koji je često na jezeru.

Opadanje se nastavlja decenijama, pa je tako voda, više od 8 metara niža, od nivoa iz 1970. godine. U izveštaju, koji je sastavljen prošle godine, NASA je rekla da satelitski snimci pokazuju da je jezero izgubilo 7 odsto površine i polovinu zapremine između 1984. i 2020. godine.

Jezero se prostire na oko 260 kvadratnih kilometara, površina koja je dva puta veća od Pariza. Dve trećine jezera pripadaju Severnoj Makedoniji, a ostatak Grčkoj i Albaniji.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) upozorio je da su neke vrste divljih životinja na jezeru u opasnosti od izumiranja zbog uništavanja njihovog staništa štetnim poljoprivrednim praksama, erozijom, neprečišćenim otpadom i otpadnim vodama.

Bilo koji pad niva vode može uticati na Ohridsko jezero, koje je na svega 10 kilometara od Prespanskog prenosi Rojters.

Ekolozi kažu da su nedostatak kiše, isparavanje i prekomerna upotreba vode za navodnjavanje u sve tri zemlje glavni razlozi za gubitak vode.

Upotreba pesticida od strane proizvođača voća dovela je do brzog rasta biomase koja ugrožava endemske vrste.

- Svi (pesticidi) idu u podzemne vode, u jezero i veoma su opasni za Prespu - rekao je Mende Pandevski, berući šljive blizu jezera.

(Telegraf Biznis)

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Уаа политичари

    13. septembar 2023 | 20:29

    Био сам на овом језеру. Мислим, обишао сам обалу са Македонске стране. Овде је, по мом мишљењу, највећи проблем наводњавање. Тамо имате засаде јабука на огромним површинама и сви се наводњавају водом из овог језера. Обала језера је се много повукла. Хотели који су некада били на обали, сада су далеко од обале. Жалосно је све то.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>