• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija postala članica ERTICO

Vreme čitanja: oko 2 min.

ERTICO olakšava saradnju svojih partnera u njihovoj ambiciji da unaprede inovacije i primenu rešenja za pametnu mobilnost

  • 0
Pametna kuća ekran displej Foto: Shutterstock.com

Pre dva dana Nadzorni odbor međunarodne organizacije ERTICO-a odobrio je zahtev srpskog Ministarstva, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se pridruži ERTICO partnerstvu kao član sektora nacionalnih javnih organa, nakon što je Ministarstvo podnelo zahtev za učlanjenje.

ERTICO – ITS je javno-privatna partnerska organizacija sa preko 120 članova, koja povezuje 8 različitih sektora putem ITS i pametne mobilnosti, uključujući pružaoce usluga, dobavljače, saobraćajnu i transportnu industriju, istraživačke institucije i univerzitete, državne organe, korisnike, industrija povezivanja kao i proizvođače vozila.

U protekle dve decenije, ERTICO je vodio desetine evropskih projekata, organizovao 38 ITS evropskih i svetskih kongresa, porastao sa 15 na 120 partnera, preuzeo ključnu ulogu u javnim konsultacijama i politikama i uspostavio dugoročne odnose sa ključnim partnerima u Evropi, SAD, Japanu, Rusiji i Кini.

ERTICO olakšava saradnju svojih partnera u njihovoj ambiciji da unaprede inovacije i primenu rešenja za pametnu mobilnost. Zajedno sa svojim partnerima, ERTICO razvija, promoviše i povezuje inteligentne transportne sisteme i usluge (ITS) kroz različite aktivnosti, uključujući evropske kofinansirane projekte, platforme za inovacije i međunarodnu saradnju.

Povezuje četiri područja i međusektorske inicijative:

• Povezana, kooperativna i automatizovana mobilnost

• Čistoća i ekološka mobilnost

• Urbana mobilnost

• Transport i logistika

• Međusektorski projekti

Uzimajući u obzir da je Republika Srbija već odavno započela sa razvojem ITS na mreži svojih puteva i da se trenutno nalazi u postupku razvoja testiranja autonomnih vozila, od velikog značaja je članstvo RS u ERTICO. Nedavno usvojene izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja omogućavaju testiranje i korišćenje autonomnih vozila u našoj zemlji po čemu postajemo lider u ovom delu Evrope.

Članstvom RS u ERTICO ostvaruje se mogućnost povezivanja sa ostalim ERTICO partnerima, pristup ERTICO aktivnostima i događajima, razvoju predloga EU projekta i promovisanje u cilju jačanja odnosno podizanja na viši nivo razvoja ITS odnosno oblasti autonomnih vozila.

“Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na čijem sam čelu snažno podržava urbanu mobilnost, ekološke vidove saobraćaja i tehnološke inovacije u transportu ljudi i robe. Ulazak Srbije u međunarodnu organizaciju ERTICO još jedan je dokaz da je tako”, pekao je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>