• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Miščević: Klimatske promene svi osećamo, nijedna država ne može sama protiv njih

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvorena izložba fotografija na Kalemegdanu, koja prikazuje saradnju između naše zemlje i Nemačke

  • 4
tanja mišćević, anke konrad, izložba, kalemegdan Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasadorka Nemačke Anke Konrad otvorile su danas izložbu fotografija na Kalemegdanu, na kojima je prikazana saradnja i pomoć Nemačke Srbiji u zaštiti životne sredine i klime.

Miščević je tom prilikom izjavila da klimatske promene nisu više samo priče futurologa i ljudi koji se bave projekcijom budućnosti, već su postale nešto što svi osećamo, i istakla je da nijedna država ne može samostalno da se bori protiv njih.

- Mi danas govorimo o borbi protiv klimatskih promena koju zajednički vode Srbija uz pomoć EU i njenih država članica, konkretno Savezne Republike Nemačke - rekla je Miščević.

Ona je najavila da će posetioci na panelima sa fotografijama moći da vide neke od najvažnijih projekata takve pomoći.

- Pomenuli smo pitanje većeg korišćenja vode kao zamene za ugalj za grejanje, pa ćete videti kako je obnovljena hidroelektrana Zvornik, kako su joj pojačani kapaciteti. Videćete i različite projekte vodosnabdevanja i prečišćavanja vode u nekim od opština u Srbiji, koji omogućavaju zdravu, čistu, pijaću vodu za više od jedan i po milion građana. Biomasa, kao novi vid energije koja zamenjuje ugalj je takođe jedan od projekata na kome uspešno radimo, uz obnavljanje sistema daljinskog grejanja u 23 grada u Srbiji za pola miliona domaćinstava - rekla je Miščević.

Ona je navela da klimatska promena ima i svoj srednjoročni cilj, a to je postići energetsku efikasnost, na čemu i Beograd i Srbija pokušavaju da urade puno.

- To je jačanje energetske efikasnosti, najpre u zgradama koje su deo institucija Vlade ili gradova, ali i domaćinstava, jer je podsticanje i davanje subvencija za energetsku efikasnost u izgradnji jedna od važnijih aktivnosti naše saradnje - rekla je Miščević.

Ona se zahvalila nemačkoj organizaciji za saradnju "GIZ" i nemačkoj banci "KfW" na pomoći i saradnji na ovim projektima.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je na otvaranju izložbe da su klimatske promene danas najveći svetski problem i da Srbija ima podršku Nemačke u borbi protiv njih.

- Klimatske promene su najveći globalni izazov našeg doba, ugrožavaju životnu sredinu, prirodu i naše zdravlje. Zbog njih je i privreda prinuđena da promeni način razmišljanja. Međutim, nismo još dovoljno pripremljeni za njih - rekla je Konrad.

Ona je podsetila da su sve češća pojava u Evropi ekstremni vremenski uslovi, kao što su vrućine, jake kiše, poplave i nevreme.

- Svi se sećamo jakih oluja u Beogradu, Vojvodini i celom regionu Zapadnog Balkana koje su načinile ogromnu štetu. Nijedna zemlja ovog sveta ne može i ne mora da se sama suočava sa klimatskom krizom - smatra Konrad.

Ona je rekla da Nemačka godinama podržava Srbiju, ne samo u tome da se izađe na kraj posledicama klimatske krize, već i da vodi aktivnu borbu protiv njih.

- Reč je o zaustavljanju proizvodnje električne energije iz uglja. Reč je o poboljšanju kvaliteta vazduha. Reč je o stvaranju alternative da bi se smanjila emisija CO2, i da bi se zdravsteni rizici za stanovništvo sveli na najmanju moguću meru - navela je Konrad.

Prema njenim rečima, ova izložba je prilika da se posetioci informišu o nemačkom angžovanju u Srbiji u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, spečavanju nastanka otpada i obezbeđivanju čiste pijaće vode.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolčak. Izložba će biti otvorena naredne četiri nedelje, na panelima iznad Malog stepeništa na Kalemegdanu.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    20. septembar 2023 | 18:01

    Za čudilo bi me drugačije mišljenje od dotične ali ovako ona mora da opravda njeno zalaganje za EU i novac uložen u njenu političku karijeru a samim tim i njeno zalaganje u porobljavanju Srbije ?

  • Flying Squirrel

    20. septembar 2023 | 20:04

    razmontirajte HAARP Sisteme i sve će biti ej okej

  • ja

    20. septembar 2023 | 18:32

    Da li medju njima imaju slile kako nemci ruse vetroparkove radi iskopavanja uglja,jer bi drugacije ostali bez struje.Toliko o "zelenoj agendi",nametanju "klimatskih promena" i slicnim glupostima.Kada dodje do dileme izmedju "zarada i zivot" i "zelena agenda",zna se ko je pobednik.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>