• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koji materijali imaju visok ugljenični otisak? Od 2026. godine kreće naplata taksi za kompanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom prelazne faze, trgovci će morati samo da izveštavaju o emisijama ugrađenim u uvoz

  • 0
Ugljen dioksid Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Od 1. oktobra kreće primena Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), a kako je danas izjavila Maša Njegovan iz kompanije Deloitte Risk Advisory, u prvoj, prelaznoj fazi trgovci će morati samo da izveštavaju o emisijama ugrađenim u uvoz koje podležu ovom mehanizmu, dok će plaćanje početi da se primenjuje od 2026. godine.

Njegovan je na konferenciji „ESG u poslovanju i finansijama: Izazovi i mogućnosti u Srbiji“ koja se u organizaciji Udruženja italijanskih industrijalaca, Konfindustrija Srbija i Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije uz podršku Deloitte Risk Advisory održava u PKS, rekla da se u grupi proizvoda koji imaju visok ugljenični otisak nalazi šest proizvoda i to cement, gvožđe, čelik, aluminijum, veštačka đubriva, električna energija i vodonik.

To će se, pojasnila je ona, primenjivati i na kompanije iz Srbije i navela da će se od kompanija u Srbiji tražiti kalkulacija ugljeničnog otiska za te proizvode.

- Tako će biti u prelaznom periodu, a od 2026. godine uvoznici u EU će morati da plaćaju i takse tako da možemo očekivati da će to imati veliki uticaj na kompanije iz Srbije, jer će primena tih rešenja učiniti proizvode manje konkurentnim - rekla je ona. Dodala je da bi kompanije, kako bi se pripremile za ono što im sledi, trebalo već sada da krenu da investiraju u zelene tehnologije i smanjuju svoj ugljenični otisak.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>