• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je kraj jeftinim letovima? Jedna zemlja vrši pritisak na Evropsku uniju o minimalnoj ceni

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar saobraćaja te zemlje rekao je da mega-jeftine avio-karte ne "pokazuju cenu koju plaća planeta"

  • 0
pasoš, avionska karta Foto: Shutterstock

Francuski ministar saobraćaja želi da otvori debatu o ekološkim i socijalnim troškovima letenja.

Naime, francuska vlada će tražiti podršku Evropske unije za minimalnu cenu letova sa ciljem da smanji emisije štetnih gasova u avio-industriji.

Država ima za cilj da "otvori debatu o pravednoj socijalnoj i ekološkoj ceni avio-karte", rekao je ministar saobraćaja Kleman Bo.

- Mislim da je to diskusija koju treba da imamo na nivou EU - dodao je.

Ranije ove godine, Bo je prvi predložio ideju o ukidanju super-jeftinih letova. "Avio-karte od 10 evra nisu više moguće", rekao je tada.

Dodao je i da mega jeftine avio-karte ne "pokazuju cenu koju plaća planeta". Ali da su skuplji letovi rešenje za smanjenje ugljeničnog otiska avio-kompanija?

Trebalo bi da se bavimo sa čestim "letačima" i ova odluka ne bi uticala na njih, stoji u jednoj od kritika. Prema evropskom istraživanju iz 2014. godine, ukupno 37 odsto Evropljana nikada nije putovalo izvan svoje zemlje.

U proseku, evropske karte za železnice su dva puta skuplje u odnosu na avio-karte prema Grinpisu. U maju ove godine, Francuska je uvela zabranu na neke domaće letove, odnosno one koji mogu da budu zamenjeni vozom.

Džon Vort, stručnjak za putovanja i osnivač kampanje Vozovi za Evropu analizirao je kako će zemlje reagovati na predlog francuske vlade.

- Nemačka neće biti oduševljena zbog svog liberalnog ministra saobraćaja, Španija će možda biti više zainteresovana, Holandija takođe, osim njih, teško je reći.

Malo je verovatno da će se svideti ostrvskim državama koje se oslanjaju na vazdušni transport ili regionima čija turistička industrija ima velike koristi od niskotarifnih letova prenosi Euronews.

I da ova odluka bude usvojena, svakako neće stupiti odmah.

(Telegraf Biznis)

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>