• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uručeni ugovori lokalnim samoupravama: Ulaže se 665 miliona dinara u energetsku sanaciju objekata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do sada je sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava

  • 0
dubravka đedović handanović Foto: Rina

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, uručila je danas u Vrnjačkoj Banji ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 21 lokalnoj samoupravi, u vrednosti od 665 miliona dinara.

- Od tih 665 miliona, 400 miliona dinara izdvojilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Biće uloženo u sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva na javnom pozivu - rekla je ministarka.

Ona je navela da će se u Vrnjačkoj Banji raditi sanacija osnovne škole, jedne od ukupno 10 osnovnih i srednjih škola iz javnog poziva, dok će u Raški biti uređen Dom zdravlja, u Vladičinom Hanu Dom kulture, u Leskovcu i Užicu vrtić, a u Bosilegradu javno osvetljenje. Đedović Handanović je istakla da se ulaganjima u povećanje energetske efikasnosti u rekonstruisanim javnim objektima smanjuje potrošnja energije od 20 do 50 odsto, troškovi energije i zimi i leti, i bolje štiti životna sredina.

- Drago mi je što su lokalne samouprave prepoznale da smanjenje potrošnje i investiranje u poboljšanje energetskih karakteristika objekata ne znači smanjenje udobnosti, već naprotiv, povećanje komfora, i bolje uslove i za korisnike i za zaposlene u školama i vrtićima, domovima zdravlja i drugim ustanovama - poručila je ministarka energetike.

Ona je podsetila da je kroz prethodne javne pozive energetski do sada sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava i uloženo oko 2,7 milijarde dinara.

Najavila je i da će Ministarstvo nastaviti da podržava takve projekte i ulagati u energetsku efikasnost kako javnih objekata, tako i domaćinstava.

- Svaki od ovih projekata predstavlja deo slagalice kako želimo da vidimo Srbiju na kraju ove decenije, kad je reč o energetici i zaštiti životne sredine.

Energetskom efikasnošću čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu, ali i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti, koja je strateški cilj Republike Srbije - poručila je Đedović Handanović.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>