• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

MMF: Privatne kompanije da više ulažu u borbu protiv klimatskih promena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smatra se da je određivanje cene emisija ugljenika - neophodan instrument

  • 1
Tužba klimatske promene Portugal sud u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Političari treba da podstiču privatni sektor da više ulaže u borbu protiv klimatskih promena, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nazvanom "Klimatske raskrsnice: fiskalne politike u svetu koji se zagreva".

U izveštaju koji je objavljen na godišnjem skupu MMF-a i Svetske banke (SB), u Marakešu, navodi se da se kreatori polike suočavaju sa dvoumljenjem između postizanja klimatskih ciljeva, održivosti duga i političke izvodljivosti mera.

Jedini način za postizanje ovih zajedničkih ciljeva je pažljivo uravnotežena politika zasnovana na prihodima i potrošnji, navodi se u izveštaju koji je objavljen na sajtu MMF.

Određivanje cene emisija ugljenika je neophodan instrument, ali on mora da bude dopunjen i ulaganjem u tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika i fiskalnim transferima koji treba da pomognu ugroženim domaćinstvima, radnicima i zajednicama tokom zelene tranzicije, kažu.

"Globalna koordinacija je od suštinskog značaja za podršku naporima ekonomija u razvoju u borbi protiv klimatskim promena", zaključuje se u izveštaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>