• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće li nam cena čokolade opet rasti? El Ninjo ugrožava najveće farme kakaoa na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako temperature rastu, sve više i više pogodnih područja za uzgoj kakaoa biće gurnuto uzbrdo do 2050. godine

  • 2
kakao Foto: Unsplash

El Ninjo je tu da ostane – a to je loša vest za useve kakaoa, koji su veoma osetljivi na vremenske promene.

Česte ekstremne vremenske prilike uzrokovane El Ninjom i klimatskim promenama štete proizvodnji kakaoa. Više temperature i promene u obrascima padavina takođe mogu oštetiti razvoj mahuna kakaoa i podstaći širenje štetočina i bolesti prenosi Cnbc.

Ugrožena svetska proizvodnja kakaoa

Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će El Ninjo trajati od januara do marta 2024. godine, sa šansom od 71% da će se intenzivirati od novembra do januara.

Afrika čini skoro 75% globalne proizvodnje kakaoa, dok Amerika, uključujući Brazil i Ekvador, čini 20%, prema Međunarodnoj organizaciji za kakao.

Azijsko-pacifički region proizvodi preostalih 5%, a Indonezija i Papua Nova Gvineja su najveći proizvođači u regionu.

Obala Slonovače u Zapadnoj Africi najveći je svetski proizvođač kakaoa, koji čini oko 44% svetske proizvodnje, dok susedna Gana čini oko 14 odsto.

Kako temperature rastu, sve više i više pogodnih područja za uzgoj kakaoa biće gurnuto uzbrdo do 2050. godine, prema Climate.gov, naučnom i informacionom portalu o klimatskim promenama koji vodi Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Sa optimalnom nadmorskom visinom za uzgoj kakaoa koja se očekuje da poraste, uzgajivači “čokolade” bi mogli biti primorani da presele žetvu na više tlo.

Pas i čokolada Foto: Shutterstock

Finansijska šteta od klimatskih promena može biti izuzetno skupa, posebno zato što su vrhunski proizvođači kakaoa poput Obale Slonovače, Gane i Indonezije podložni ekstremnim vremenskim uslovima.

Klimatske promene nisu nova pojava, ali je uticaj pojačanog El Ninja ove godine učinio hitnijim da se zaustavi njegov negativan uticaj na proizvodnju kakaoa.

– Došli smo do tačke u klimatskoj krizi u kojoj smanjenje štete više nije dovoljno – rekao je jedan od stručnjaka za Cnbc.

Poljoprivredna adaptacija i napori za ublažavanje su neki od načina da se uhvati u koštac sa specifičnim klimatskim pretnjama – ali mogu biti skupi.

Adaptacija na klimu se odnosi na prilagođavanje procesa i struktura kako bi se sprečila ili minimizirala potencijalna šteta uzrokovana klimatskim promenama. Ublažavanje uključuje smanjenje uticaja klimatskih promena smanjenjem emisije gasova staklene bašte.

(Telegraf Bizsnis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    13. oktobar 2023 | 14:40

    Dzem od šljiva ,kajsije i šipka sigurno neće a i zdraviji je proizvod u svakom slučaju.

  • Deki

    13. oktobar 2023 | 15:28

    Hoce,samo kod nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>