• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat rok za završetak toplane u Majdanpeku: Pouzdanije grejanje i zdravija životna sredina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas radove na izgradnji nove toplane na biomasu

  • 0

Majdanpek bi od 15 . februara, za kada je zakazan završetak radova, mogao da bude bogatiji za još jednu Toplanu. Njenom izgradnjom bi se u potpunosti izbacio mazut iz sistema daljinskog grejanja.

Time bi se značajno unapredio kvalitet grejanja u gradu rudara, poboljšao kvalitet vazduha i doprinelo očuvanju zaštite životne sredine.

- Ovo će za Majdanpek biti veoma značajna investicija jer Opština Majdanpek ima 932 kvadratna kilometra i 71 % procenat je pod šumama i šteta je ne iskoristiti biomasu i grejati grad onim čime je okružen. Time se smanjuju troškovi, jer se sečka nalazi na svega 30 kilometara udaljenosti od grada.

Velika Toplana koja je sagrađena uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja, omogućila nam je grejanje na sečku već dve sezone i to na režimu od 24 sata dnevno. Time je znatno smanjena cena grejanja, jer je sečka jeftinija u odnos na mazut. Tako da smo građanima omogućili uštedu, ali i doprineli zaštiti životne sredine - rekao je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

On navodi da će lokalna samouprava finansirati priključak i uvođenje instalacije do stanova, a građanima omogućiti da to kasnije u narednih godinu ili dve dana kroz račune vrate uz mogućnost plaćanja na rate.

- To bi zaživelo od naredne godine - rekao je on.

Projekat izgradnje nove Toplane u Majdanpeku, koji finansira Nemačka Vada, Nemačka razvojna banka i Švajcarska konfederacija, vredan je 5,5 miliona evra i u okviru je projekta od 27 miliona evra, koje Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Srbije realizuje u saradnji sa inostranim partnerima.

Uz Toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru završetkom ove u Majdanpeku, zaokružiće se uvođenje obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grejanja širom Srbije.

Sa ovim procesom će se nastaviti i nadalje kroz novi projekat vredan 32 miliona evra. Već su identifikovane lokalne samouprava koje će ući u nov projekat a to su Niš, Prokuplje i proširenje kapaciteta u Novom Pazaru, navela je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

- Nastavljamo da uvodimo obnovljive izvore energije širom Srbije i kao što je rekla Nemačka ambasadorka Konrad, preko 20 gradova do sada je učestvovalo u ovom programu, jer je to veoma bitno za snižavanje troškova.

Smanjenjem troškova moći će da ulažu u druge resurse kao što je zdravstvo, obrazovanje ili bilo koji drugi sektor značajan za građane. U Majdanpeku će ove grejne sezone građani moći da ostvare popuste za struju, ukoliko malo više štede i racionalnije se ponašaju i tako račun može biti smanjen i do 40% posto. A Ministarstvo će nastaviti da pruža subvencije za energetsku efikasnost - dodala je ministarka.

Izgradnjom nove Toplane u Majdanpeku emisija sumpor dioksida bi se znatno smanjila, što je zapravo cilj ministarstva, podsetila je ministarka Đedović.

(Telegraf Biznis/M.Ristić)

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>