• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudo u Japanu: Zbog straha od poplava, grade se tip-top opremljeni plutajući gradovi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekat "N-Ark" prikazuje sistem zdravstvene zaštite, farmi i podvodnih data centara

  • 0
japan Foto: N-Ark / Ferrari / Profimedia

Japanska dizajnerska firma je predložila da se čovečanstvo može "ukrcati" u plutajuće gradove i tako se "udaljiti" od rizika klimatskih promena.

Predlozi firme "N-Ark" za Dogen City uključuju kuće, prodavnice i kancelarije unutar plutajućeg prstena koji pruža zdravstvene usluge i farme koje uzgajaju useve u morskoj vodi.

Dizajn grada predlaže i podvodni centar podataka sa morskim hlađenjem za upravljanje gradom, zatim zdravstvenu zaštitu i otkrivanje lekova.

Kompanija iz Japana, takođe, govori o izgradnji podvodnih Edge data centara, a ambiciozni projekat je predstavljen letos. "N-Ark" je, takođe, najavio konzorcijum koji će upravljati projektom, piše DCD.

Inače, sam plutajući grad je relativno malih dimenzija, i može se preći peške za oko sat vremena. "Sa oko 10.000 stanovnika funkcioniše kao grad, ali je, zapravo, kao malo selo", kažu iz kompanije.

Čini se da je ovaj poslovni model "banja" za bogataše koji bi da pobegnu od "stvarnosti klimatskog uništenja", dodaje se dalje u tekstu.

japan Foto: N-Ark / Ferrari / Profimedia

"Dogen City pruža medicinski turizam koji kombinuje hranu, kuhinje i tople izvore morske vode, proizvedene kroz poljoprivredu i složenu akvakultur", navodi "N-Ark" i dodaje:

"Takođe, prihvatamo i pružamo napredno obrazovanje žrtvama prirodnih katastrofa i klimatskim izbeglicama".

Data centar se, inače, hladi morskom vodom, a projekat nudi dnevne telemedicinske usluge "plutajućim" stanovnicima, uključujući uzimanje uzoraka krvi i analizu genoma.

"Kombinovanjem medicinskih podataka i genomskih podataka, moguće je preciznije proceniti zdravstveno stanje pojedinaca i dobiti najsavremeniju medicinsku negu kao što su simulacije otkrivanja lekova i robotska hirurgija na daljinu, sa aritmetičkom obradom u podvodnom Edge centru za podatke", kažu iz ove futurističke kompanije, pokrenute 2021. godine.

japan Foto: N-Ark / Ferrari / Profimedia

"N-Ark" je krenuo da posluje kao arhitektonski startap, a nastao je kao odgovor na strahove da će Japan biti teško pogođen poplavama, ukoliko ne uspeju pokušaji da se preokrenu klimatske promene.

U 2018. i 2019. godini šteta od poplava u Japanu iznosila je oko 15,35 milijardi dolara, što je najveća šteta uzrokovana poplavama, osim cunamija, drugu godinu zaredom od početka vođenja statistike.

U saopštenju ove kompanije se navodi i da čak šest miliona ljudi širom Japana može biti pogođeno poplavama, ako mere za smanjenje CO2 ne budu napredovale do 2030. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>