• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija dobila prvi "Energetski info centar" u Kuli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvaranjem "Energetskog info centra" građani će biti u mogućnosti da se na jednom mestu bliže i celovitije informišu o energetskoj efikasnosti

  • 0
energetska efikasnost Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, otvorila je danas u Kuli prvi "Energetski info centar" u Srbiji, koji je realizovan u okviru projekta resornog ministarstva, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "Bolja energija" i opštine Kula.

Otvaranjem "Energetskog info centra" građani će biti u mogućnosti da se na jednom mestu bliže i celovitije informišu o energetskoj efikasnosti, o merama koje mogu preduzeti u cilju što manjeg rasipanja energije, kao i o subvencijama koje nudi država, saopšteno je.

- Ulaganje u energetsku efikasnost je isplativo i ekonomski i ekološki, i drago mi je da sve više lokalnih samouprava to prepoznaje, naravno i građana. Povećanje enegretske efikasnosti je naš strateški cilj kad je energetika u pitanju, da bi upravo mogli da ostvarimo i ciljeve obnovljivih izvora energije i smanjenje emisije štetnih gasova i zbog svega toga nam je bitno da budemo energetski efikasni. To je prepoznato i u strategiji novog razvoja energetike do 2040, sa projekcijama do 2050. godine, ali i u nacionalnom planu koji je u procesu usvajanja i koji se bavi našim ciljevima za 2030. godinu - naglasila je ministarka rudarstva i energetike.

Planirano je da se ovakvi energetski info centri otvore širom Srbije, radi informisanja građana o pogodnostima i programima koje imaju, kada je u pitanju energetska efikasnost.

Ministarka je kazala i da je za period od četiri do pet godina koje su pred nama, država obezbedila dva i po puta više sastava za mere energetske efikasnosti nego prethodne dve, tri godine, pa će tako moći da duplo veći broj građana uključi u novi program subvencija.

Za ovu godinu obezbeđeno je oko 400 miliona dinara za mere energetske efikasnosti u Kuli i za manje od dva dana se prijavilo 160 građana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>