• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović: U prvih deset meseci od rudne rente u budžet uplaćeno 15,7 milijardi dinara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka je istakla da je u prvih deset meseci tekuće godine od naknada za rudnu rentu u budžet Republike Srbije uplaćeno preko 15 milijardi dinara

  • 0
dubravka đedović, energetika Foto: Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je tokom rasprave o budžetu za 2024. godinu u Narodnoj skupštini Republike Srbije da je visina rudne rente u našoj zemlji među višim u svetu čime se možemo porediti sa razvijenim rudarskim zemaljama kao što su Japan, Australija, Brazil, Rusija i Indonezija izmedju ostalih.

Ministarka je istakla da je u prvih deset meseci tekuće godine od naknada za rudnu rentu u budžet Republike Srbije uplaćeno preko 15 milijardi dinara što je povećanje za 10 odsto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine.

- U javnosti i određenim političkim krugovima se non stop pojavljuju pogrešne informacije o visini rudne rente i govori da neko "izvlači" rudna bogatstva radeći protiv interesa naše zemlje. To nije tačno. Takve izjave uglavnom dolaze od onih koji nemaju dovoljno veze sa strukom i rudarskim pozivom. Visina naknade u Republici Srbiji u delu metala je među višim u svetu i regulisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Za metalične mineralne sirovine u primeni je obračun naknade prema prihodu koji obveznik ostvaruje od iskorišćenih ili prodatih mineralnih sirovina i iznosi 5 odsto od prihoda, ili je pak obračun neto prihod od prerade kada ona postoji. U prvih deset meseci ove godine od rudne rente u budžet Republike Srbije uplaćeno je 15,7 milijardi dinara što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prvih deset meseci prošle godine - rekla je ona.

Ministarka je istakla da je rudarstvo sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji, da je njegovo učešće u BDP duplirano na 2,4 odsto čemu značajno doprinosi poslovanje Ziđin majning grupe. Dodala je da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije.

Ona je dodala da je ta kompanija promenila poslovni i socijalni ambijent u istočnoj Srbiji.

- U proteklih pet godina kumulativni socijalni doprinos kompanije Ziđin iznosi preko 5 milijardi dolara uključujući preko 400 miliona dolara ostvarih od naplate poreza i naknada, odnosno približno 4 milijarde dolara u platama i isplatama dobavljačima.

Danas je u Ziđin majning grupi zaposleno više od 8.000 radnika dok su se budžeti Bora i Majdanpeka povećali nekoliko puta. Završetkom topionice u Boru, koja je u septembru počela probni rad, proizvodnja katodnog bakra će se povećati sa 80.000 na 180.000 tona, čime ćemo se svrstati u najveće proizvođače bakra u Evropi. Naši kineski partneri su do danas uložili više od 230 miliona evra za unapređenje životne sredine, što su građani decenijama čekali - rekla je ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>