• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koriste delove leoparda i pangolina za pravljenje lekova: I velike banke uključene u ovaj biznis

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obe vrste će, verovatno, tek postati ugrožene u doglednoj budućnosti

  • 0
Amurski leopard Foto: Shutterstock/Robert Franklin

Svetski bankarski giganti ulažu u kompanije koje proizvode tradicionalne kineske lekove koji sadrže delove leoparda i pangolina, navodi se u izveštaju.

Naime, obe vrste su klasifikovane kao ugrožene.

Agencija za istraživanje životne sredine (EIA) identifikovala je 62 banke i finansijske institucije koje ulažu u tri farmaceutske grupe koje proizvode devet proizvoda za koje kažu da sadrže delove leoparda ili pangolina, piše BBC, koji je i kontaktirao dotične kompanije za komentar.

One uključuju britanske gigante iz oblasti finansijskih usluga kao što su HSBC, Prudential i Legal & General, kao i globalne investicione firme uključujući Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank i BlackRock.

Leopardi i pangolini će, verovatno, tek postati ugroženi u doglednoj budućnosti. Obe vrste su, takođe, navedene u CITES (Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore) ugovoru koji zabranjuje međunarodnu komercijalnu trgovinu njima i njihovim delovima, kako bi se osiguralo da njihov opstanak u divljini nije ugrožen.

Tri farmaceutske kompanije, istaknute u izveštaju EIA, su Tong Ren Tang group, Tianjin Pharmaceutical group i Jilin Aodong Pharmaceutical Group.

Ne ulažu sve kompanije navedene u EIA izveštaju u sve tri, ali sve ulažu u najmanje jednu.

Inače, u tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) leopardova kost se koristi kao zamena za tigrovu kost. Veruje se da tigrova kost jača kosti i tetive i olakšava bol.

Kaže se i da ljuske od pangolina pomažu kod cirkulacije krvi, laktacije i reumatskih bolova. Ipak, ove tvrdnje nisu potkrijepljene naučnim činjenicama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>