• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da uštedite na računima za struju? Otarasite se "vampirskih postavki" u domu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možete uštedeti čak i do 1.000 evra godišnje

  • 4
Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Svako ko želi da smanji račune za struju ove zime, trebalo bi da obrati pažnju na "vampirske postavke" kućnih aparata, koje nepotrebno crpe energiju i povećavaju troškove.

Jednostavnim podešavanjem svojih uređaja, možete uštedeti čak i do 1.000 evra godišnje piše britanski The Sun.

Na termostatu možete uštedeti blizu 500 evra

Smanjenje temperature termostata za jedan stepen može smanjiti vaš račun za grejanje za 10 odsto. Domaćinstva bi mogla ostvariti potencijalnu uštedu do 146,14 evra samo uvođenjem te jedne jednostavne promene.

Kako dalje piše britanski list, to znači da biste smanjivanjem termostata za tri stepena, sa 23 na 20 stepeni, mogli da uštedite oko 435 evra.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da bi većina zdravih ljudi trebalo da greje svoje domove na 18 stepeni, kako bi mogli da uštede još više.

Mašina za sudove, minus 164 evra

Prosečna mašina za sudove koristi između 1,2 kWh i 1,5 kWh po punjenju, podaci su kompanije Compare The Market.

Eko pranje ili postavka za uštedu energije koristi oko 20 do 40 posto manje energije. Mašine tada rade na 45 °C do 50 °C , što znači da troše manje struje, ali i da dalje čiste posuđe.

Prema Bosch-u, korištenje eko-moda u poređenju s automatskim programom uštedeće vam oko 523 kWh energije tokom godine, što iznosi oko 164 evra.

Šta je sa bojlerom?

Prosečno domaćinstvo postavlja temperaturu protoka vode u bojleru između 75°C i 80°C. Ali kad bi smanjila tu temperaturu na 60°C, mogli bi da uštede nešto više od 100 evra godišnje.

Radijatori, oko 100 evra

Prosečno domaćinstvo može uštedeti do 86 evra svake godine, ako ima termostatske radijatorske ventile (TRV) postavljene na sve svoje radijatore. Pomoću njih moći ćete da ograničite ili isključite dotok tople vode u radijator.

Cela poenta TRV-a je da detektuje temperaturu prostorije i zatim kontroliše koliko tople vode ulazi u radijator. Dakle, ako je soba hladna, TRV će to osetiti i dopustiti više tople vode u radijator kako bi se soba brzo zagrejala.

Kako soba postaje toplija, TRV će ograničiti količinu tople vode koja dolazi u radijator, kako bi održao temperaturu u prostoriji.

Frižider i zamrzivač, ušteda je?

Stručnjaci Agencije za standarde hrane preporučuju da se temperatura frižidera postavi na 5°C, a zamrzivača na -18°C. Držanje frižidera na optimalnoj temperaturi može mu pomoći da učinkovitije radi i ključan je način da budete sigurni da vas ne košta više nego što bi trebalo. Tako bi trebalo da uštedite oko 57 evra godišnje.

Veš mašina

Poslednja, ali ne najmanje bitna - veš mašina. Koliko na njoj možemo da uštedimo?

Većina modela sada dolazi s eko načinom rada koji se može koristiti za očuvanje okoline i uštedu novca.

Ova postavka koristi manje vode, što znači da ćete trošiti manje energije za zagrevanje tokom pranja odeće. Domaćinstva koja koriste eko način rada umesto normalnog ciklusa mogu uštedeti 42 evra godišnje.

Smanjenje temperature pranja na 30°C moglo bi vam uštedeti oko 15 evra godišnje, dok bi smanjenje na 20°C moglo smanjiti vaš godišnji račun za 28 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goga

    3. novembar 2023 | 11:12

    Mi u Srbiji bi imali znacajne ustede na racunima kada ne bi bilo ,vampirskih, stavki na njemu

  • Ma

    3. novembar 2023 | 10:52

    Najbolja išteda vratiti se u 15 vek i ništa ne koristiti! Eto!

  • Maja

    3. novembar 2023 | 11:45

    Najbolje da sedimo u hladnom strokavi i da jedemo suv lebac ... telefon na dark mod i na dopunu . Ccccccc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>