• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za vreme pandemije porasla je potražnja za ovim proizvodom: Danas industrija vredi milijarde

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međutim, nije uvek bilo tako

  • 0
tunjevina Foto: Shutterstock

Procenjena na 40 milijardi dolara, industrija tune je značajan igrač u globalnom prehrambenom sektoru. Prema najnovijim podacima Nacionalne administracije za okeane i atmosferu, SAD su uvezle oko 290.000 tona tunjevine - i to 71 odsto u konzervi.

Međutim, nije uvek bilo tako. Između 2000. i 2021. potrošnja tune po glavi stanovnika opala je za 45%.

Promena preferencija potrošača, konsolidacija tržišta, održivost, zabrinutost za transparentnost i skoro decenijski skandal oko nameštanja cena uticali su na popularnost tune među Amerikancima.

Ali tokom prve godine pandemije Covid-19, povećala se potražnja za pristupačnom opcijom bogatom proteinima i tunjevina je zabeležila najveći nivo potrošnje od 2011. Tajlandska unija, kompanija koja je dominantna na tržištu tune, je te godine zabeležila povećanje profita od skoro 19% u odnosu na 2019.

Međutim, Tajlandska unija se sada suočava sa rastućim troškovima zbog inflacije i rata između Rusije i Ukrajine. Kompanija je sprovela povećanje cena u poslednje dve godine i istražuje strategije automatizacije kako bi pomogla u nadoknađivanju rastućih troškova.

Štaviše, kompanija se suočava sa egzistencijalnim pretnjama za industriju, uključujući održivost, klimatske promene i ilegalni ribolov piše Cnbc.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>