• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ovde sam da zavapim sa krova sveta, zaustavite ludilo": Oglasio se Antonio Gutereš

Vreme čitanja: oko 1 min.

Generalni sekretar UN je upozorio da bi otapanje glečera značilo da će nabujala jezera i reke odneti čitave zajednice

  • 3

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u video snimku sa podnožja Mont Everesta na poplave, suše i klizišta "ako se probije globalno zagrevanje od 1,5 stepeni Celzijusa".

Nepalske planine prekrivene snegom izgubile su skoro jednu trećinu svog leda za više od 30 godina zbog globalnog zagrevanja, dodao je Gutereš.

Naučnici za klimu kažu da je temperatura na Zemlji porasla u proseku za 0,74 stepena Celzijusa u poslednjih 100 godina, ali je zagrevanje širom Himalaja u Južnoj Aziji bilo veće od globalnih proseka.

- Ovde sam danas da zavapim sa krova sveta: zaustavite ludilo - rekao je šef UN putem video poruke 30. oktobra, pozivajući na kraj "doba fosilnih goriva".

Glečeri u Nepalu, zaglavljeni između dva glavna zagađivača ugljenikom, Indije i Kine, topili su se 65 odsto brže u poslednjoj deceniji nego u prethodnoj, rekao je on nakon posete regionu Solukumbu.

Gutereš je upozorio da bi otapanje glečera značilo da će nabujala jezera i reke odneti čitave zajednice, a mora da rastu rekordnom brzinom.

On je takođe pozvao zemlje da ograniče porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa kako bi sprečili "najgori klimatski haos".

- Glečeri se povlače, mi se ne možemo povući. Moramo da idemo napred sa klimatskim akcijama - zaključio je on u video snimku podeljenom na platformi X, nekadašnjem Tviteru.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Striko

    5. novembar 2023 | 13:23

    Pa ko tebe jos sluša. Ti mu dodjes kao los domaćin u kuci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>