• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom gradu radijatori su uvek topli: Greju se ekološki, bez gasa, a cena ista kao pre 10 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kilovat čas utrošene energije u grejnoj sezoni građani plaćaju 6,64 dinara

  • 2
Toplana, Mali Zvornik Foto: D. Grujić

Umesto na gas, u Malom Zvorniku se drugu godinu zaredom greju iz toplane na biomasu.

Osim što je ekološka opcija, drvna sečka koju obezbeđuje pilana iz ovog grada - ujedno je i znatno jeftiniji energent, pa se i u ovogodišnjoj grejnoj sezoni utrošena toplota obračunava po cenama iz 2013. godine.

Takođe, pred početak grejne sezone građani i privrednici su imali mogućnost da se besplatno priključe na toplovodnu mrežu.

- Radijatori su topli 24 sata, a plaća se po utrošku. Izgradnjom toplane na biomasu i zamenom skupog gasa, omogućeno je da grejanje ne poskupljuje. Ni tržište ovog jeftinijeg energenta nije ostalo imuno na poskupljenja, ali mi redovno analiziramo kretanje cena i za sada nema potrebe da se dižu cene grejanja - kaže Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

Kilovat čas utrošene energije u grejnoj sezoni građani plaćaju 6,64 dinara i fiksni deo 18,43 dinara po metru kvadratnom.

Da bi Malozvorničani i dalje imali jeftinije grejanje, lokalna samouprava se angažovala da dugoročno obezbedi jefiniji energent. U lokalnoj skupštini je doneta odluka da se JKP "Drina", koje upravlja toplanom, poveri gazdovanje šumama u

državnoj svojini.

- Imamo oko 150 hektara šuma i sa JP "Srbijašume" smo krenuli u proceduru da se u skladu sa Zakonom o šumama i drugim propisima u narednom periodu uz gazdovanje počne i eksploatacija. To će omogućiti stabilno snabdevanje toplane drvnom sečkom i da se cena grejanja ne menja - rekao je Jevtić i dodao da će se, kada sve procedure budu završene, i pojedine seoske škole grejati na drva umesto na struju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrlo ekoloski

    9. novembar 2023 | 15:58

    Em seku sume, em dime vise nego kad gori plin - cista ekologija.

  • Juro

    10. novembar 2023 | 18:45

    JKP Drina odavno služi za udomljavanje stranačkih aktivista. Usluge su im loše, kadar nestručan i neprofesionalan a cene ostalih usluga previsoke. Na svaki način nastoje da pljačkaku građane, kako bi nadomestili novac za podmirivanje zaposlenih SNS aktivista.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>