• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je gigantski brod koji bi mogao da promeni budućnost čovečanstva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zoni nazvanoj "Dogger Bank Offshore Development" more je duboko do 63 metra, što znači da je sposobnost broda Volter da radi u dubljim vodama - ključna

  • 2
Jan de Nul group Foto: Joncheray/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Projektom o izgradnji postrojenja opisanog kao "najveća svetska vetroelektrana na moru", napravljen je veliki korak napred, i to baš ovog meseca.

Smeštena u Severnom moru, na više od 130 kilometara od severoistočne obale Engleske, vetroelektrana Dogger Bank još uvek mora da pređe određeni put pre nego što bude u potpunosti operativna, ali instalacija i pokretanje njene prve turbine je samo po sebi veliki podvig, piše CNBC.

To je zato što su Haliade-X turbine kompanije "GE Vernova" visoke 260 metara — što je više od mosta Golden Gejt u San Francisku — i imaju lopatice od 107 metara.

Instalacija turbine u Dogger Bank zahtevala je ogromnu količinu planiranja i pripreme, gde je specijalizovani brod Volter (Voltaire) igrao ključnu ulogu. Sa kapacitetom dizanja od 3.200 metričkih tona, Volter — nazvan po francuskom filozofu iz 18. veka — instaliraće ukupno 277 Haliade-X turbina.

CNBC dalje opisuje Dogger Bank kao najveću svetsku ofšor farmu vetra, a naročito treba uzeti u obzir složenu i višeslojnu logistiku, potrebnu za realizaciju ovog projekta. Poseban je problem dubina vode.

Naime, u zoni nazvanoj Dogger Bank Offshore Development more je duboko do 63 metra, što znači da je sposobnost Voltera da radi u dubljim vodama ključna.

Zapravo, suština je u njegove četiri "noge", napravljene u brodogradilištu COSCO, u Kini. One mu omogućavaju da se podigne iznad površine vode.

Sa svakim krakom koji meri otprilike 130 metara dužine, Volterove "noge" naglašavaju obim opreme koja je potrebna za instaliranje ogromnih vetroturbina na moru kao što je GE Haliade-X.

vetroturbina Foto: Shutterstock

"Zahvaljujući tim nogama, Volter može efikasno da radi na dubini vode od 80 metara", rekao je menadžer izgradnje ovog plovila, i napomenuo da bi sposobnosti Voltera omogućile instalacije i dalje od mora, omogućavajući mu da igra ključnu ulogu u nastajanju plutajućeg sektora vetra na moru.

"Kod škotske obale, na primer, skupi plutajući vetroparkovi često su jedini način da se iskoristi vetar na moru. Voda je previše duboka za fiksne vetroelektrane, ali Volter može da ponudi nove mogućnosti", istakao je Rutger Standaert.

Kada bude završena, vetroelektrana Dogger Bank će imati ukupan kapacitet od 3,6 gigavata i moći će da napaja čak šest miliona domova godišnje, prema ocenama programera.

Inače, rad na projektu odvija se u tri faze: Dogger Bank A, B i C, a predložena je i četvrta faza, poznata kao Dogger Bank D, koja bi dodatno povećala njegov kapacitet.

CNBC dalje piše da će vetroparkovi na moru igrati značajnu ulogu u smanjenju štetnih emisija i dostizanju neto nultih ciljeva u godinama koje dolaze. Ali, osim toga, lanac snabdevanja koji je dobro vođen i pouzdan - biće ključ uspeha industrije. I koštaće mnogo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iznogud

    13. novembar 2023 | 12:14

    Budalastina.Trenutno 90posto energije se dobija iz termoelektrana energije kojom se moze upravljati tj proizvodnjom koja zadovoljaa trenutne potrebe.Sta predstavlja proizvodnja vetrom pogonjene elektrane kad nema vetra ili kad nema sunca....

  • Pirko

    13. novembar 2023 | 11:06

    Idealno da "neki ukrainci" izvrše sabotažu i potapanje kao "što su to uradili" sa Severnim tokom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>