• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliki zapravo popust ostvarujemo? "Smanjenje potrošnje energije ne znači smanjenje komfora"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministarka je ukazala da se u Srbiji troši tri do četiri puta više energije u odnosu na članice Evropske unije

  • 0
sijalica, struja, štednja Foto: Ilustracija/Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas gostujući na televiziji da građani racionalnom potrošnjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone i da država nastavlja sa većim subvencionisanjem mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

- Smanjenje potrošnje energije ne znači smanjenje komfora već primenjivanje dobrih navika kojim samo uz malo truda možemo ostvariti značajne finansijske uštede. U prošloj grejnoj sezoni, svakog meseca je oko milion domaćinstava trošilo manje energije i ostvarivalo popuste. Građani su se trudili i veoma sam im zahvalna na tome. Zbog toga smo ove godine obezbedili veće popuste za racionalnu potrošnju kojim mogu čak da prepolove račune za električnu energiju. Ako uštede pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ili godinu pre nje, mogu da ostvare popuste od 20 do 40 odsto, a ako izmire obaveze na vreme ostvaruju dodatnih pet odsto popusta, kao i pet odsto popusta ako troše više u nižoj tarifi, znaci mogu da prepolove svoje racune za struju ove grejne sezone - rekla je ona.

Ministarka je ukazala da se u Srbiji nažalost troši tri do četiri puta više energije u odnosu na članice Evropske unije i da država zbog toga ulaže značajno više sredstava u energetsku sanaciju domaćinstava.

- Evropska unija je pre više od 15 godina ozbiljno počela da se bavi promenom svesti građana i subvencionisanjem programa energetske sanacije u domaćinstvima. Bez subvencija države u energetsko saniranje stambenih jedinica, kuća i stanova, veoma je teško realizovati ovakve programe.

Zahvaljujući povećanom budžetu i dostupnosti sredstava, povećali smo subvencije koje su ranije bile dosta skromnije. U saradnji sa Svetskom bankom započeli smo program vrednosti 50 miliona evra koji treba da obuhvati 50.000 domaćinstava, što je duplo više u odnosu na prethodne tri godine. Potpisala sam ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave dok su do danas pozivi za građane raspisani u 86 gradova i opština. Odziv građana je odličan i veoma brzo očekujem da će javni pozivi biti raspisani i u ostalim lokalnim samoupravama - rekla je ministarka.

Ona je podsetila da građani mogu da dobiju subvencije države u iznosu do 50 i do 65 odsto vrednosti energetske sanacije za zamenu stolarije, fasade, krovova, grejnih tela, postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode kao i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

- Građani se mogu informisati na sajtu Ministarstva i u svojim lokalnim samoupravama. Od ove nedelje počinjemo sa tribinama širom Srbije na kojim ćemo u direktnom kontaktu sa građanima pojasniti procedure prijavljivanja za subvencije kao i benefite unapređenja energetske efikasnosti. Najvažnije je da ti radovi traju kratko, samo dva do tri meseca, nakon kojih se stvaraju energetske uštede od 30 do 40 odsto - rekla je ona.

Ministarka je dodala da je u toku raspisivanje javnih poziva za subvencionisanje stambenih i višeporodičnih zgrada u 16 gradova i opština kojim će se energetski sanirati oko 500 stambenih jedinica.

Ministarka je dodala da država vodi računa o socijalno ugroženim građanima kako bi lakše izmirili račune za električnu energiju, gas i grejanje.

- Usled energetske krize, kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu koju smo usvojili krajem prošle godine, obezbedili smo većem broju socijalno ugroženih građana, kao i primaocima uvećane socijalne pomoći, da ostvari popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.

Uspeli smo da podignemo broj građana koji dobijaju olakšice na računima za struju, gas i grejanje sa 75.000 na 160.000 za svega nedelju dana. Nedavnom izmenom Uredbe penzionerima sa primanjima manjim i u visini od 21.766,26 dinara omogućili smo automatsko ostvarivanje popusta na računima za električnu energiju tokom grejne sezone. Zadatak i obaveza države je da vodi odgovornu politiku i da pomaže najugroženije građane, to smo radili i to ćemo nastaviti da radimo još više u budućnosti - rekla je ministarka.

Ministarka je dodala da je „Elektroprivreda Srbije“ u potpunosti spremna za zimu.

- Iako u Evropi i svetu traje energetska kriza, mi smo apsolutno dobro snabdeveni. Akumulacija hidrokapaciteta je ove godine na najvišem nivou dok na deponijama imamo više od 2 miliona tona uglja. To znači da smo u potpunosti bezbedni dve nedelje ako bi potencijalno došlo do problema u proizvodnji uglja tokom zime. EPS je sve remonte završio na vreme dok je nedavno završena revitalizacija HE Đerdap 1 čime je povećan kapacitet ove hidroelektrane za deset odsto što će biti od velike važnosti za naš energetski sistem - rekla je ona.

Đedović Handanović je dodala da su skladišta gasa na rekordno visokom nivou, da je osigurana bezbednost snabdevanja i da su cene goriva u padu tokom poslednjih nekoliko nedelja.

- Obezbedili smo blizu 680 miliona kubnih metara gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj što je istorijski rekord. Tokom poslednjih mesec i po dana nismo imali rast cena goriva s obzirom da smo u dijalogu sa Naftnom industrijom Srbije i drugim kompanijama težili da pronađemo rešenje kako bismo snizili cene i smanjili inflatorne pritiske. I u narednom periodu nastavićemo da vodimo odgovornu politiku i građani mogu da se osećaju bezbedno - rekla je ministarka.

Na pitanje da li je prisustvovala skupu o rudarstvu prekinutog od strane ekoloških organizacija, ministarka je odgovorila da nije bila prisutna na skupu i da je za tako važnu temu kao što je razvoj rudarstva u Srbiji neophodan dijalog i da osuđuje takvo ponašanje.

- Neophodan je dijalog o tako važnim pitanjima kao što je razvoj rudarstva u zemlji sa tako dugom rudarskom tradicijom. Da sam bila prisutna, sigurno bih razgovarala sa njima jer smatram da je dijalog neophodan dok je svako drugo nasilno ponašanje nedopustivo - zaključila je ona.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>