• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala grupa farmera bukvalno "isisava" reku ključnu za celu Kaliforniju: Kolorado presušuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povišene temperature, nastale zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom, smanjile su protok reke za više od 10 odsto od 2000. godine

  • 0
Navaho indijanci, problem s vodom za piće Tanjug/AP

Savezne države u jugozapadnom delu Sjedinjenih Američkih Država polako gube pristup svom glavnom izvoru vode - reci Kolorado, koja je značajna za više od 40 miliona ljudi u sedam država.

Kolorado im, naime, omogućava pristup vodi za piće, navodnjavanje, hidroenergiju i još mnogo toga.

Ali, povišene temperature - nastale zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom - smanjile su protok reke za više od 10 odsto od 2000. do 2021. godine, prema studiji sa Univerziteta u Kaliforniji, piše msn.com.

Druge procene predviđaju da, ako se emisije gasova staklene bašte ne obuzdaju brzo, neće biti dovoljno snega da se otopi i doprinese reci, što bi moglo dovesti do pada protoka vode za više od 20% do 2050. godine.

Kako reka Kolorado presušuje, tako je pojačana je kontrola njene upotrebe.

Ova problematika je stavila vlade, aktiviste i lokalno stanovništvo u poziciju da traže načine da smanje upotrebu vode iz te reke i da uštede ono što je preostalo od kritičnog resursa.

Prema istraživanju "ProPublica" i "The Desert Sun", jedan poljoprivredni region u južnoj Kaliforniji - Imperijal dolina, koristi više vode nego ostatak cele države.

Pri tome, većinu vode u ovoj dolini koristi samo 20 poljoprivrednih porodica, pokazala je istraga, a farme je mahom koriste za uzgoj samo jedne kulture — sena.

Osim što koriste prevelike količine vode reke Kolorado, u poređenju sa ostatkom Kalifornije, porodice iz Imperijal doline izvoze i značajan deo sena van doline, navodi se u izveštaju.

Kritičari su medijima rekli da je izvoz tog sena, u suštini, isto što i izvoz milijardi galona vredne vode.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>