• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pet načina da vam bude toplo u domu ove zime, a da ostvarite uštedu na računu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da uštedite na računima, ali i smanjite uticaj na klimatske promene, a ugrejete dom ove zime?

  • 0
struja, štednja struje Foto: shutterstock.com

Štednjom na računima za struju, građani mogu da ostvare od 5 do 50 odsto, najavljeno je početkom novembra.

Kako je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović tada navela, građani smanjenjem potrošnje za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto.

Dodala je da građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električne energije u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.

- Time stimulišemo potrošnju u nižoj tarifi dok postoji mogućnost da se računi prepolove ako se obaveze izmire na vreme - rekla je Handanović i naglasila da se nastavlja sa olakšicama za socijalno ugrožene građane. Za tu kategoriju, računi će biti umanjeni i do 50 odsto.

Pored novčane satisfakcije, adekvatno korišćenje energije smanjuje i uticaj na klimatske promene.

Upotreba električne energije je brzo rasla u bogatim zemljama kao što su Sjedinjene Države i mnoge evropske nacije tokom prethodnog veka, ali je počela da pada ili čak opada u 2000-im godinama uglavnom zahvaljujući poboljšanoj energetskoj efikasnosti, kao i angažovanju teških industrija.

Ipak, ni putanje Sjedinjenih Država ni Evropske unije trenutno nisu na putu da ispune ambiciozni svetski klimatski cilj od 1,5 stepeni Celzijusa. Oba velika proizvođača električne energije nedavno su usvojila zakon koji ima za cilj povećanje obnovljive energije, ali rastući ekonomski vetrovi i drugi izazovi prete da uspore njihove tranzicije, čak i kada stručnjaci za energetiku kažu da treba da se ubrzaju piše New York Times.

Stoga, kako da uštedite na računima, ali i smanjite uticaj na klimatske promene, a ugrejete dom ove zime?

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" vas savetuju kako da uštedite energiju i da platite manje račune. Ovo je pet efikasnih načina kako to da ucinite:

stan, soba Foto: Freepik

Postavite dobru izolaciju

Možda je postavljanje izolacije u početku "skup sport", ali jednom kada to učinite, više nikada nećete razmišljati da uključite klimu kako biste dodatno zagrejali svoj dom.

Naime, kako piše Choice, zimi se 25–35% topline neizolovane kuće gubi kroz krov. Izolacija će održavati vašu kuću toplom zimi, ali će takođe održavati vaš dom hladnim leti, tako da je vredno ulaganja.

Zatvarajte vrata

Budite svesni kako se vruć vazduh kreće oko vaše kuće. Primamljivo je da pomerite sofu što je moguće bliže grejaču ili da stavite mokri veš ispred njega tokom kišne nedelje, ali to će ograničiti protok toplog vazduha oko vaše kuće.

Da biste bili sigurni da ćete maksimalno iskoristiti svoj izvor toplote, uverite se da ništa ne blokira protok. Da biste svoje grejanje učinili efikasnijim, zatvorite vrata prostorija koje ne koristite. Samo zagrevanje prostorija u kojima se zapravo nalazite smanjiće vaš račun za grejanje – nema smisla grejati rezervnu sobu ako nikoga nema unutra.

radijatori, grejanje, zimska grejna sezona, temperatura u stanu Foto: pixabay.com

Ispustite vazduh iz radijatora

Prilikom servisiranja sistema grejanja, takođe se preporučuje da proverite svoje radijatore. Redovno otpuštanje vazduha iz radijatora pomoći će im da bolje rade i uštedeće vam novac na grejanju. Takođe možete koristiti automatske ventile za odzračivanje radijatora da biste uštedeli na mukama i poboljšali performanse radijatora. Takođe, usisajte svoje radijatore - očistite ih od paučine, prašine itd. Čisti radijatori znače poboljšan prenos toplote i manju potrošnju energije.

Zaštitite svoj dom od promaje

Vaš novac izlazi kroz vrata i prozore, bukvalno. Tako da ako imate problem sa promajom, najbolje je da odete do obližnje tzv. "uradi sam" radnje i nabavite samolepljivu traku. Zalepite je na sva mesta gde postoji mogućnost da vazduh izađe iz prostorije, ili pak napolje. Ili da hladni vazduh uđe u vaš dom.

mašina za pranje veša, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Pravilno koristite uređaje

Možda i najvažnija stavka je pravilno korišćenje uređaja. Recimo, kada perete veš ili sudove koristite hladnu vodu ili perite veš-sudove na nižim temperatura, uvek napunite mašinu do vrha jer tako smanjujete potrošnju energije.

Programirajte mašine za veš i sudove da rade noću, jer time smanjujete troškove energije čak četiri puta u odnosu na dnevno pranje.

Da bi vas frižider optimalno radio potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano zbog velike količine leda.

Hranu spremajte u poklopljenim sudovima, veličine ringle i uštedite čak do 10 % energije.

Pređite na kvalitetne LED sijalice, jer traju vise od 10.000 sati od sijalica sa užarenim vlaknom čiji je životni vek 1.000 sati i kad god je moguće koristite što više prirodno svetlo.

Pametne navike za održivu budućnost - štedi energiju svaki dan!

* Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi projekat "Bolja energija" nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>