• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas prvi prekookeanski let koji koristi zeleno gorivo: Avion pokreću otpadne masti i ostaci kukuruza

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takozvana održiva vazduhoplovna goriva (SAF) se mogu napraviti od različitih izvora, uključujući useve, kućni otpad i ulje za kuvanje

  • 1
Avion, poletanje, Airbus, Erbas Foto: Pixabay

Prvi transatlanski let, koji u potpunosti koristi alternativno zeleno gorivo, poleteće iz Londona danas u 11.30 po lokalnom vremenu i sleteće na njujorški aerdrom "Džon F. Kenedi".

Takozvana održiva vazduhoplovna goriva (SAF) se mogu napraviti od različitih izvora, uključujući useve, kućni otpad i ulje za kuvanje.

Za ovaj let, Boing 787 će koristiti 88 odsto otpadne masti, dok će ostatak 50 tona teškog goriva činiti otpadi kukuruza.

Kompanije kao što su Rols Rojs i BP su bili uključeni u projekat od početka i let je odobren od strane britanske Uprave za civilno vazduhoplovstvo prošlog meseca.

- Ovo je zaista jedini put ka dekarbonizaciji dugolinijske avijacije. Pitanje je kako dobiti dovoljno proizvodnje ovde u Velikoj Britaniji i širom sveta - rekao je Šei Vais, izvršni direktor Virdžin Atlantika, aviokompanije koja će upravljati letom.

Vais je rekao da će zamenom fosilnih goriva zelenim, letovi postati skuplji.

- Ne možemo na ovaj način proizvesti većinu naših potreba za gorivom usled manjka sirovine. Čak iako se to postigne, ovi letovi neće biti prave neto nule - izjavio je doktor Gaj Graton, profesor avijacije na Univerzitetu Krenfild.

On smatra da je korišćenje SAF-a u manjoj količini odskočna daska za zelenu budućnost. Uprkos obećavajućem prvom koraku ka smanjenju zagađenja, eksperimenti ovog tipa naišli su na kritike zbog povećanja cena letova.

- Postoje oni koji govore običnom narodu da ne može da leti. To je njihovo gledište na koje imaju pravo. Vlada se ne slaže sa njima - rekao je ministar transporta Mark Harper.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Avionom i do Zlatibora: Gradi se aerodrom za male sportske avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>