• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta bi moglo da uspori nemačku ekonomiju? Robert Habek izneo svoje ocene

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada je ranije prognozirala da će potrošnja na energetske projekte premašiti 211 milijardi evra između 2024. i 2027. Međutim, prošle nedelje je najviši sud zemlje zabranio korišćenje tzv. pandemijske pomoći - za finansiranje zelenih inicijativa

  • 0
Nemačka Dortmund božićna pijaca Foto: Tanjug/AP

Nemačka će se suočiti sa ekonomskim padom, ako vlada ne popuni sredstva namenjena finansiranju zelenih inicijativa, izjavio je u ponedeljak vicekancelar i ministar ekonomije, Robert Habek. Ovo upozorenje dolazi pošto je nemačka vladajuća koalicija ove nedelje predstavila dopunski budžet kojim će se privremeno ukinuti samonametnuta granica zaduživanja, nakon što je odluka Ustavnog suda potkopala vladine planove vezane za potrošnju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u ponedeljak sa ministrima energetike svih 16 saveznih država Nemačke, Habek je rekao da bi svi potezi koji odlažu projekte zelene tranzicije uticali na „ekonomsko jezgro Nemačke“.

On je ponovo potvrdio da bi nestanak fonda mogao da umanji nemački BDP za 0,5% sledeće godine. Nemačka, inače, ima za cilj da do 2045. godine bude neutralna po pitanju ugljenika, što će zahtevati značajna ulaganja u vodoničnu mrežu, nove elektrane i unapređene solarne i vetroelektrane.

Vlada je ranije prognozirala da će potrošnja na energetske projekte premašiti 211 milijardi evra između 2024. i 2027. Međutim, prošle nedelje je najviši sud zemlje zabranio korišćenje tzv. pandemijske pomoći - za finansiranje zelenih inicijativa, navodeći da je preraspodela 60 milijardi evra neiskorišćenog duga vladinom Fondu za klimu i transformaciju prekršila ustav.

Berlin je zbog toga bio primoran da zamrzne većinu novih obaveza potrošnje. Presuda je, takođe, dovela u pitanje korišćenje stotina milijardi evra finansiranja u posebnim fondovima koji nisu deo federalnog budžeta, uključujući i one koji plaćaju mere za ublažavanje tereta visokih cena energije za domaćinstva i kompanije, navodi Habek.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>