• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samit COP28 ulazi u drugu fazu: Besni rat između ekoloških aktivista i lobista naftne industrije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada bi sve lobiste za korišćenje fosilnih goriva računali kao predstavnike jedne organizacije, bila bi to treća delegacija po brojnosti - iza domaćina COP28 (delegacije UAE) i delegacije Brazila

  • 0
Dubai Foto: Tanjug/AP

Gotovo 2.500 lobista korišćenja fosilnih goriva prisustvovalo je konferenciji o klimatskim promenama COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, govore prve procene. U pitanju je nagli porast zainteresovanih u odnosu na prošlu godinu.

U izveštaju organizacije KBPO - (Kick Big Poluters Out - Izbaci velike zagađivače - op. prev.) navodi se da je na dvonedeljnom samitu bilo registrovano barem 2.456 lobista.

Kada bi sve lobiste za korišćenje fosilnih goriva računali kao predstavnike jedne organizacije, bila bi to treća delegacija po brojnosti - iza domaćina COP28 - delegacije UAE koja je imala 4.409 članova i delegacije Brazila (3.081).

Ekološki aktivisti kažu da je broj lobista neopravdano veliki i ukazuju da industrija fosilnih goriva pokušava da opravda korišćenje ovih energentata bez obzira na zagađenje koje se stvara u zajednicama. Drugi pak, uključujući Ernesta Moniza, nekadašnjeg američkog državnog sekretara za energetiku, smatraju da je učešće takvih kompanija i njenih lobista na konferenciji COP28 - nešto što treba pozdraviti.

Dubai Foto: Tanjug/AP

Međunarodna agencija za energetiku (IAE) saopštila je uoči ove konferencije da se industrija nafte i gasa suočava sa "trenutkom istine" o sopstvenoj ulozi u globalnom energetskom sistemu i produbljivanju klimatske krize.

"Godina na izmaku bila je kao nijedna druga. Rekordne temperature, rekordni nivoi emisije gasova, a sada i rekordna prisutnost velikih zagađivača na konferenciji UN-a o klimi", rekao je sa dozom cinizma Muhamed Lamin Saidikan, prvi čovek za jačanje pokreta u globalnoj mreži civilnog društva CANI (Climate Action Network International - Međunarodna mreža za klimatsku akciju).

"Prozor za očuvanje planete pogodne za život se brzo zatvara. U isto vreme, sve većem broju velikih zagađivača je dozvoljeno da lutaju oko ovog samita, a zajednice na prvoj liniji fronta ne mogu da priušte da ponovo propadnu“, navela je ova mreža.

Dubai Foto: Tanjug/AP

Porast broja lobista za fosilna goriva koji prisustvuju pregovorima UN o klimi prati sve glasniji apel zvaničnika, zemalja članica UN i grupa civilnog društva da izbace zagađivače iz pregovora.

Za mnoge, na konferencijama poput ove (koja se održava u Dubaiju do 12. decembra), uspehom se može smatrati samo sporazum o postepenoj zabrani korišćenja svih fosilnih goriva, čije je sagorevanje glavni pokretač klimatskih promena.

Međutim, sa takvim zahtevima se ne slažu sve zemlje: Ruska delegacija bi se usprotivila korišćenju takvih zaključaka u sporazumu, dok je delegacija zemlje domaćina - Ujedinjenih Arapskih Emirata - saopštila da bi za njih prihvatljivije bilo postepeno smanjenje korišćenja fosilnih goriva.

Do ovog trenutka, postignut je sporazum kom se priključilo skoro 120 zemalja na osnovu kog će se pomoći najugroženijim zemljama sveta da smanje karbonski otisak u energetskom sektoru. Zemlje potpisnice su se istovremeno obavezale da će utrostručiti kapacitete zelene energije do 2030. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Naši domaći stručnjaci su radili Sava Centar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>