• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ma ni slučajno, to ne može ni Evropa, ne može niko": Pesimističan stav o cilju za 2035. godinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viktor Simončić jedan je od učesnika druge po redu "Look up" konferencije na Kopaoniku

  • 1
viktor simončić, look up Foto: Telegraf.rs

Viktor Simončić, samostalni savetnik i bivši pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Hrvatskoj, istakao je na marginama konferencije "Look up" da njegova zemlja neće moći da ispuni cilj EU o prelasku na električne automobile do 2035. godine.

- Ma ni slučajno, to ne može Evropa, ne može niko - istakao je Simončić na pitanje Telegraf Biznisa i dodao sledeće:

- Ne da ne verujem, ja verujem u ono što mogu verovati. Danas zemlja koja najviše radi i koja je najuspešnija u tome je Kina. Za električne automobile vi morate imati puno dostupne električne energije. Danas vam svi pričaju o vodoniku, da biste proizvodili bio vodonik, morate imati besplatnu energiju na raspolaganju. Nemci govore kako će preći na vodonik, da bi prešli na vodonik oni moraju proizvesti skoro duplo više električne energije nego sada.

Kako je prethodno istakao, zelenu agendu treba prilagoditi lokalnim uslovima.

- Nije isto Srbija, Hrvatska, Slovenija, Luksemburg, Nemačka... Uvek razmislite, sledite tehnološki dobre primere Evrope, ali ih uvek prilagodite sebi - pojasnio je Simončić.

Stručnjak za zaštitu životne sredine naglašava da njegova zemlja vidi napredak otkako su ušli u Evropsku uniju u toj oblasti, ali da istovremeno investicije nisu obuhvatile i druge važne sektore.

- Nisu možda otišle tamo gde je trebalo da se otvaraju nova radna mesta, pa uz to imamo strašan gubitak stanovništva. Morate to izbalansirati. To ne znači da ne treba da ulažete u životnu sredinu, ali mora biti primereno - pojašnjava Simončić.

"Kao da svaki put odete kod drugog krojača"

U problemima koji pogađaju naše zemlje, Simončić vidi priliku za saradnju.

- Recimo kada je reč o uređaju za prečišćavanje voda, treba da napravimo skoro 700 uređaja, ali mi svaki uređaj radimo kao u butiku. Kao da trebate 700 pantalona, ali odete svaki put kod drugog krojača.

Umesto da unificiramo tehnologiju, puno proizvoda zajednički u regionu možemo da radimo, mogli smo većinu tih uređaja sami da sastavimo pa da vidimo gde su nam ti ekonomski interesi. Tu treba postojati ta jedna politička ili neka druga volja da sarađujemo na tom polju - odgovara Simončić na pitanje Telegraf Biznisa.

Smatra da Hrvatska ostvaruje čak i odlične rezultate sa novim sistemom odlaganja otpada, ali da je u njih teško poverovati.

- Ja sumnjam u takve rezultate jer mi recikliramo stvari, a da nemamo svu potrebnu opremu. Države koje govore da dobro postupaju sa otpadom, moraju imati i sortirnice, kompostane i energane, nama toga puno nedostaje ali je stanje što se tiče odlaganja otpada neuporedivo bolje nego što je bilo pre 10, 20 godina - zaključuje Simončić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    7. decembar 2023 | 00:13

    kako će da proizvode struju ? ćiribu ćiriba ! gde i kako će svi da pune baterije u svojim automobilima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>