• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke": Profesor Beljić o kretanjima u sektoru

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

'Carbon free' ne znači da nema rudarstva, 'carbon free' znači da nema fosilnih goriva, pojašnjava on

  • 0
Čedomir Beljić Foto: Telegraf.rs

"Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste", istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje "Look up" konferencije na Kopaoniku.

Na pitanje novinara "koja je perspektiva rudarskog sektora" s obzirom na cilj Evropske unije da do 2050. godine postane ugljenično neutralna, Beljić odgovara da postoje velike kontraverze.

-  Ne samo u našoj zemlji, već u celom svetu. 'Carbon free' ne znači da nema rudarstva, 'carbon free' znači da nema fosilnih goriva. A rudarstvo nije samo rudarstvo fosilnih goriva, tu je i otkopavanje drugih minerala, metala… - pojašnjava profesor.

Podsetio je i da je Evropska unija u roku od 10 do 12 godina duplirala broj kritičnih materijala, koji su joj neophodni i koje dobija iz prirode. SAD ih pak ima preko 50.

- 2011. godine je bilo 14 materijala, danas je 30 i plus dva strateška - bakar i nikl.

- Ulaganja u ugljani sektor verujte rastu, ne padaju. S jedne strane imamo opravdane zahteve po pitanju ekologije, s druge strane imamo industriju koja je bazirana na mineralnim sirovinama koje su esencija industrijskog razvoja i tehnološkog napretka i bez toga jednostavno ne može. Mora se naći balans - objašnjava Beljić.

Srbija i dalje nema definisanu listu kritičnih materijala, ali kod nas postoje strateške mineralne sirovine koje su definisane Zakonom o rudarstvu i geološkom istraživanju, pojašnjava profesor.

- Zasto je to tako? Kriterijumi na osnovu kojih se definišu kritični materijali se baziraju na ekonomskim aspektima i aspektima mogućnosti snabdevanja. Kako će se dalje razvijati, videćemo. Naše rudarstvo može da odgovori zahtevima, određenu grupu kritičnih materijala sa stanovništva EU posedujemo, sve je stvar odluke autoriteta kako će se razvijati.

Na pitanje koje tačno materijale EU "targetira", Beljić odgovara:

- Litijum, bakar, nikl kao strateške materijale.

Profesor dodaje i da je jedan od kritičnih materijala na listi EU - ugalj.

- Carbon free politika, ali kritični materijal na listi EU je koks, koji se može dobiti jedino od ugljovodonika ili uglja - pojašnjava Beljić.

Navodi da se u Evropskoj uniji otvara šest ležišta na kojima će se vršiti eksploatacija litijuma, u Velikoj Britaniji je sedmo i još 22,3 ležišta se istražuju pod okriljem EU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>