• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najbogatijih država krije zarobljeno ekološko čudovište: Uskoro bi moglo da "pobegne"

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije samo bušenje ono što bi moglo da dovede do oslobađanja ovog gasa, već i određene geografske karakteristike

  • 0
norveška Foto: Pixabay

Kompanije za fosilna goriva koje buše u norveškom permafrostu, možda, potencijalno oslobađaju "skriveno čudovište", piše Yahoo ovih dana. Nakon analize 18 istražnih bušotina ugljovodonika na Svalbardu, arhipelagu koji se nalazi između Norveške i Severnog pola, istraživači su otkrili da polovina njih ima akumuliran, prethodno zarobljen gas metana.

Dopuštanje većeg dela ovog gasa da pobegne u atmosferu moglo bi da dovede do vrtoglavog porasta emisija ugljenika, upozoravaju naučnici, što bi dodatno ubrzalo otapanje permafrosta, i zauzvrat oslobodilo više metana u već alarmantnom začaranom krugu.

"Metan je moćan gas staklene bašte", objasnio je Tomas Birhal sa Univerzitetskog centra na Svalbardu, vodeći autor nove studije, objavljene u časopisu Frontiers in Earth Science.

Kako je dalje objasnio, "trenutno je curenje ispod permafrosta veoma malo, ali faktori kao što su povlačenje glacijala i odmrzavanje permafrosta mogu otvoriti Pandorinu kutiju u budućnosti".

Pritom, nije samo bušenje ono što bi moglo da dovede do oslobađanja ovog gasa. Neke geografske karakteristike permafrosta na Svalbardu, takođe, mogu omogućiti izlazak gasa. Međutim, proučavanje kako se metan kreće ispod ove debele ploče leda može se pokazati vrlo izazovnim i komplikovanim.

Ipak, kompanije koje se bave istraživanjem fosilnih goriva sada omogućavaju naučnicima da steknu bolji uvid u to kako se ovaj gas ponaša i gde se akumulira. Neki od bunara koje su Birčal i njegove kolege pregledali pokazali su velike naslage gasa metana zarobljene u podnožju permafrosta, dok drugi bunari nisu imali gas, što sugeriše da je već migrirao negde drugde.

"Jedan anegdotski primer je iz bušotine koja je nedavno izbušena u blizini aerodroma u Longjerbijenu", priseća se Birhal i dodaje: "Radnici su čuli zvuk žuborenja koji dolazi iz bunara, pa smo odlučili da pogledamo, naoružani rudimentarnim alarmima dizajniranim za otkrivanje eksplozivnih nivoa metana — koji su se odmah aktivirali kada smo ih držali iznad bušotine", piše dalje Yahoo.

Iako ove naslage metana zvuče kao "tempirana bomba", naučnici još moraju da rade na istraživanju, dok u potpunosti ne shvate kako se gas kreće ispod leda. Ali, ako postoji jedna izvesnost, to je da bi globalno zagrevanje ovom gasu uskoro moglo dati još više mogućnosti za oslobađanje – rizikujući "bežanje" opasnog ekološkog čudovišta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>