• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikad veća potražnja za ugljem, ali raste i "zelena" proizvodnja: Kina je ključni igrač na oba polja

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve u svemu, do 2026. godine, IEA vidi da će globalna potražnja za ugljem pasti za 2,3% u poređenju sa nivoom iz 2023. godine

  • 0
ugalj Foto: Shutterstock

Svetska potražnja za ugljem će ove godine dostići istorijski maksimum, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom izveštaju „Ugalj 2023“. Kažu da će globalna potražnja za gorivom porasti za 1,4% do kraja 2023. godine, premašivši 8,5 milijardi tona - prvi put u istoriji, a uglavnom zbog rastuće potrošnje uglja u zemljama u razvoju.

Na primer, u Indiji i Kini se očekuje da će potražnja porasti za 8% i 5%, respektivno, uglavnom zbog veće potražnje za električnom energijom usled nedovoljne proizvodnje hidroenergije.

Proizvodnja fosilnog goriva bi, takođe, trebalo da dostigne istorijski maksimum ove godine, a očekuje se da će Kina, Indija i Indonezija – tri najveća proizvođača uglja na koje otpada 70% svetske ponude – zajedno povećati proizvodnju na više od 2,5 milijardi tona.

Dakle, uprkos naporima nekih drugih svetskih zemalja, čini se da se svet neće tako lako i brzo osloboditi fosilnih goriva, ali evo i nekih kontradiktornosti. U narednoj godini, rastuća upotreba obnovljivih izvora energije biće posebno primetna u Kini, koja trenutno čini više od polovine globalne potražnje za ugljem.

Takođe se očekuje da će globalna trgovina ugljem označiti novi rekord, vođen snažnim rastom u Aziji. Međutim, istovremeno će upotreba uglja opasti u razvijenim ekonomijama tokom 2024, piše RT, što se dešava usred proširenja kapaciteta obnovljive energije.

Sve u svemu, do 2026. godine, IEA vidi da će globalna potražnja za ugljem pasti za 2,3% u poređenju sa nivoom iz 2023. godine. Ova agencija takođe predviđa da će predstojeća tranzicija po pitanju uglja ovog puta biti značajnija i dugotrajnija nego u prethodnim periodima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>