• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog enormne suše u Kataloniji, stižu i "opomene" za tuširanje

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postoji bojazan da bi i januar 2024. mogao biti "u znaku suše", te je Vlada Katalonije najavila nove restriktivne mere

  • 0
katalonija, plaža Foto: Pixabay

Vlada Katalonije je od svojih 7,5 miliona stanovnika zatražila sledeće: da se ovih dana ne tuširaju u teretanama, na bazenima, u fudbalskim klubovima i drugim sportskim objektima, jer su se, kako kažu, zbog velike suše drastično smanjile zalihe vode u toj španskoj pokrajini.

"Pozivam građane da se ne tuširaju u sportskim objektima nego kod kuće, jer je tamo mnogo manja potrošnja vode", rekao je David Maskort iz katalonske vlade, zadužen za područje klimatskih promena. S obzirom na to da mesecima ne pada kiša, količina vode u akumulacionim jezerima u Kataloniji pala je na 25 posto kapaciteta, zbog čega je održan sastanak vlade.

Takođe, postoji bojazan da bi i januar 2024. mogao biti "u znaku suše", te je Vlada Katalonije najavila nove restriktivne mere, uključujući uštedu u sportskim objektima u Barseloni, Gironi i drugim lokacijama. Stanovnicima je, ističe se, "dozvoljena" potrošnja vode smanjena sa 230 na 210 litara dnevno.

I taj broj će se smanjiti na maksimalnih 200 litara dnevno, ukoliko nivo vode u akumulacionim jezerima u Kataloniji padne na 16 odsto. Ova regija je, inače, jedan od turistički i industrijski najbogatijih delova Španije, te je za očekivanje da ovakve mere pogode i tamošnje kompanije i poljoprivrednike kojima je voda potrebna za useve.

Stoga, predstavnici poljoprivrednika i poslodavaca traže da se iz ekološki zaštićenih reka preusmere dodatne količine vode, što, sa druge strane, brine organizacije za zaštitu okoline.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>