• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Rat" za uzimanje milijardi: Siromašni Kongo leži na ogromnom bogatstvu, na samo pola metra od površine zemlje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izborni proces, od kog će umnogome zavisiti i ekonomija zemlje, počeo je pre dva meseca

  • 1
dolari, kobalt, kongo Ilustracija: Schutterstock/Profimedia/AFP/Junior KANNAH/Tanjug/AP

Posle dva dana glasanja, završeni su izbori za sve nivoe vlasti u Demokratskoj Republici Kongo, afričkoj zemlji koja je na ivici potpunog haosa, a koja leži na neverovatnim zalihama ruda, posebno kobalta.

I pored ogromnog bogatstva u prirodnim resursima, Kongo je i dalje veoma siromašna zemlja. Prašume (druge po veličini u svetu) se nalaze u centru pažnje zbog klimatskih promena, ali se mnogo pažnje obraća i na neverovatne rezerve retkih minerala potrebnih za izradu električnih automobila i solarnih ploča.

Većina rudnog bogatstva (nikla, kadmijuma i kobalta) nalazi se na istoku zemlje, gde se deseci oružanih grupa bore za prevlast. Iz tog dela zemlje (provincije Ituri, Severni Kivu, Južni Kivu), čak sedam miliona ljudi je proterano u sukobima, piše BBC.

Pretpostavlja se da Kongo ima 70 odsto rezervi kobalta u svetu, navele su Ujedinjene Nacije prošle godine.

Kobalt je u Kongu toliko čest i prisutan da je na pojedinim mestima potrebno kopati samo pola metra u dubinu da biste došli do ovog materijala koji je neophodan za rad pametnih telefona, tableta, laptopova i drugih uređaja sa punjivom baterijom, javlja Al Džazira.

Sa rudnim bogatstvom procenjenim na desetine milijardi dolara, Demokratska repubika Kongo je (zbog slabog zakonodavstva i gotovo nepostojeće regulative o zdravstvenoj zaštiti radnika) zemlja u kojoj je 11 odsto teritorije pokriveno rudnicima, a državna administracija je izdala 3.053 dozvole za rudarenje samo na istoku zemlje, navodi Američko ministarstvo trgovine.

U njihovom zvaničnom dokumentu navodi se i da se ovaj podatak odnosi samo na istočni deo Konga, a da na ostatku teritorije tek treba da budu provedena geološka i rudarska ispitivanja.

"Rat u rukavicama"

Zbog svega ovoga, posmatrači ovogodišnjih izbora u Kongu (kojih ima više 25.000) smatraju da je izborni proces zapravo svojevrstan rat u rukavicama za upravljanje rudnim bogatstvima, u kom veliku prednost ima aktuelni predsednik:

"Vlada je stvorila sistem koji omogućava manipulaciju", upozorava Rigobert Minani, sveštenik koji predvodi katoličku posmatračku misiju sa 15.000 kontrolora izbornog procesa.

Izborni proces od kog će umnogome zavisiti i ekonomija te siromašne zemlje u narednom periodu, počeo je pre dva meseca, kada je počela isporuka glasačkih listića na 75.000 biračkih mesta.

Odgovor na pitanje zašto je dva meseca bilo potrebno da se isporuči izborni materijal u Demokratskoj Republici Kongo je zapravo jednostavan: Infrastruktura u petoj najsiromašnijoj zemlji sveta je tako loša da čak ni neki najveći gradovi nisu povezani putevima.

Upravo zbog toga je u podeli izbornog materijala učestvovao Egipat, susedni Kongo-Brazavil, ali i misija UN.

Glasački listići, dopremljeni iz Kine, isporučeni su u poslednji trenutak na izborima koji su se pokazali kao logistička noćna mora, navodi BBC a prenosi Jutarnji list.

Sve to nije se pokazalo dovoljnim jer su izbori u sredu, 20. decembra, počeli sa dvosatnim zakašnjenjem. Od 100 miliona stanovnika, tek 44 miliona žitelja je registrovano za izbore, koji su nastavljeni i dan kasnije, 21. decembra, a moguće je da će se na nekim mestima produžiti i danas, javlja TV stanica SABC News u svom izveštaju:

DR Kongo je najveća zemlja podsaharske Afrike, otprilike četiri puta veća od Francuske. Izbori su koštali 1,2 milijarde dolara, a favorit je aktuelni predsednik Feliks Šisekedi, dok je opozicija iscepkana između dvadesetak protivkandidata.

Očekuje se da će Izborna komisija objaviti privremene rezultate 31. decembra, ali zbog logističkih teškoća, raste strah od lažiranja izbora, javlja France 24 u svom izveštaju u kom naglašava da prvog dana u Kinšasi nije bilo većih problema:

Prvi dan izbora bio je u celoj državni - neradan, granica je zatvorena od ponoći između utorka i srede, a svi domaći letovi su obustavljeni.

Isprva hvaljen kao reformator, Šisekedi je od preuzimanja dužnosti pre četiri godine učvrstio vlast i oštro se obrušio na kritičare. Tokom kampanje za ove izbore optuživao je nekadašnjeg guvernera pokrajine Katanga, Moisea Katumbija da je plaćenik Ruande. Ovu zemlju zvanična Kinšasa optužuje da radi na destabilizaciji Konga i da finansira pobunjenike na istoku zemlje.

Najpoznatiji Šisekedijev protiv-kandidat je ginekolog Denis Mukuegi, ginekolog koji je 2018. dobio Nobelovu nagradu za mir za rad sa žrtvama silovanja.

Na izborima u Demokratskoj Republici Kongo nema drugog kruga, pobednik je onaj ko osvoji najviše glasova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ekologija

    22. decembar 2023 | 18:39

    U Kongu seces sume, vadis rude, zagadis i trajno upropistis zemlju... a onda u Svajcarskoj, Nemackoj... ne zagadjuju svoj vazduh. Nadam se da mi nismo toliko siromasni da treba da se ponasamo kao Kongo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>