• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto da odaberete održive materijale za svoj dom? Ima najmanje 8 razloga

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna aktuelna studija je pokazala da se kuće od održivih materijala lakše i brže prodaju od nesertifikovanih kuća

  • 0
energetska efikasnost Foto: Shutterstock

Možda u startu nije najpovoljnija ili najlakša opcija, ali stručnjaci kažu da je odabir održivih materijala za gradnju kuće ili njeno uređenje - svakako najefikasniji metod, isplativ na duže staze.

Istovremeno, ako koristimo reč "održivost", to svakako ne znači da će nešto nužno biti rustično ili manje otmeno. Eksperti nam, stoga, predočavaju barem 10 razloga za "okretanje" održivijim materijalima.

  1. Večna izgradnja - osnovna ideja korišćenja održivih građevinskih materijala je da vam dom što duže traje;
  2. Napredna tehnika - glavne prednosti su smanjenje troškova radne snage i povećanje energetske efikasnosti objekta;
  3. Ušteda energije, ali i novca - npr, zeleni izolacioni materijali dovode do bolje izolacije kuće, a tu su i programirajući termostati.
  4. Zdrav dom - održivi građevinski materijali, naime, emituju male količine toksina (ako ih i ima), a postoje brojni materijali koji poboljšavaju kvalitet vazduha (tepisi od prirodne vune);
  5. Smanjenje otpada - LED sijalice ili programirajući termostat mogu napraviti veliku razliku u tzv. elektronskom otpadu;
  6. Kupovina lokalnih proizvoda - takvi proizvodi su itekako održivi, jer eliminišu troškove i potrošnju energije koja ide za prevoz robe širom sveta.
  7. Upotreba drveta - od starog drveta možete dobiti fantastičan pod, recimo, bambus i pluta su izuzetno održivi i ekološki materijali;
  8. Poboljšajte vrednost preprodaje - osim novca koji možemo sačuvati i redukcije emisija ugljen-dioksida, preprodaja i brzina prodaje domova može zaista biti poboljšana.

Naime, jedna aktuelna studija je pokazala da se kuće od održivih materijala lakše i brže prodaju od nesertifikovanih kuća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>