• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

El Ninjo direktno utiče na cene 4 namirnice, a sve ih koristimo svaki dan - i to obilato

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fjučersi na sok od pomorandže su porasli za neverovatnih 80% u 2023.

  • 0
El Nino El Ninjo prodavnica Foto-kolaž: Shutterstock

Ogroman skup sirovina - izloženih uticaju El Ninja u 2023. godini - verovatno će ponajviše pogoditi džepove potrošača u narednim mesecima, prema stavu jedne specijalizovane banke za hranu i agrobiznis.

Tzv. "meke" robe su zabeležile ogroman rast od početka godine do danas. Fjučers ugovori na sok od pomorandže, kakao, kafu i šećer porasli su delimično i zbog ekstremnih vremenskih prilika i zabrinutosti oko snabdevanja, a sve u vezi sa El Ninjom.

- Možete reći da je El Ninjo sladokusac, jer na neki način jede ili oduzima mnogo šećera u svetu - rekao je za CNBC Karlos Mera, šef istraživanja tržišta poljoprivrednih proizvoda u holandskoj Rabobanci.

Kako kaže, cene šećera su verovatno već prenete [potrošačima], ali za čokoladu treba očekivati veliko povećanje cene na maloprodajnom nivou; El Ninjo je svakako nešto za posmatranje - dodao je.

Ovaj okeanski fenomen koji se vratio ranije 2023, zapravo je prirodni klimatski obrazac koji se dešava kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka. To može utrti put do novih oluja i suša, a efekti El Ninja imaju tendenciju da dostignu vrhunac tokom decembra.

Ali, obično je potrebno vreme da se uticaj proširi širom sveta. Taj efekat "u kašnjenju" je razlog zašto prognostičari veruju da bi 2024. mogla biti prva godina u kojoj čovečanstvo prelazi kritični prag zagrevanja. Suša uzrokovana El Ninjom u velikom delu jugoistočne Azije, Indije, Australije i delova Afrike podstakla je ovogodišnji rast cena "mekih" proizvoda kao što su šećer, kafa i kakao, navodi Rabobanka u svom godišnjem izveštaju za 2024.

Cene, ulje, šećer, Grčka Foto: Telegraf.rs

Holandska banka, generalno, očekuje da će globalna inflacija cena hrane naglo pasti, nakon godina rasta cena. Takođe je upozoreno da bi El Ninjo mogao negativno uticati na nekoliko useva početkom sledeće godine, pri čemu bi neki usevi mogli imati i koristi, piše dalje CNBC.

Fjučersi na sok od pomorandže su porasli za neverovatnih 80% u 2023. godini, dostigavši istorijski rekord krajem novembra, nakon što su uragani i zaraze uništili useve citrusa na Floridi. Cena kakaoa, vitalnog sastojka za čokoladu, skočila je ove godine za 64 odsto i dostigla maksimum u 46-godišnjem periodu, jer su zalihe u zapadnoj Africi bile teško pogođene jakim kišama i gljivičnim infekcijama.

Sorta kafe robusta je 15. decembra dostigla najviši nivo u poslednjih 15 godina, dok su cene šećera porasle za 13% u 2023. godini, čak i nakon smanjenja rasta cena u septembru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>