• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mega-projekat Kraljevine Butan: Neimari prave Grad Svesnosti, mere bruto nacionalni stepen sreće

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budući Grad Svesnosti prostiraće se na preko 1.000 kvadratnih kilometara i integrisaće butansku kulturu i duhovno nasleđe zemlje

  • 0
Mindfulness City Siti u kraljevstvu Butan Foto: BIG / Ferrari / Profimedia

Kraljevina Butan, prva karbonski neutralna zemlja na svetu sa tek 777.000 stanovnika, smeštena u podnožju Himalaja koja se graniči sa Indijom i Tibetom, pokrenula je projekat Grad Svesnosti.

Ovo novo ekonomsko i urbano čvorište biće izgrađeno na osnovu projekta koji su zajednički napravili danski arhitektonski biro Byarke Ingels Group (BIG) zajedno sa britanskom kompanijom Arup i urbanističkom firmom Cistri iz Singapura. Projekat Grada poručio je kralj Butana Jigme ​​Khesar Namgiel Vangchuck.

Budući Grad Svesnosti prostiraće se na više od 1.000 kvadratnih kilometara i integrisaće butansku kulturu i duhovno nasleđe zemlje. Biće izgrađen na periferiji Gelefa, grada koji se nalazi blizu granice sa Indijom. Predviđeno je da će novo čvorište podstaći ekonomski rast i pružiti mogućnosti lokalnom stanovništvu.

Plan uključuje inicijative u oblasti zelene tehnologije, obrazovanja i infrastrukture, uključujući međunarodni aerodrom, železničke veze, branu hidroelektrane i javne prostore. Planom je obuhvaćeno i da se u Gradu Svesnosti meri jedinstveni "indeks bruto nacionalne sreće" Butana, kojim će biti iskazan nivo kolektivne sreće i blagostanja stanovništva.

Projektom Grada predviđena je izgradnja hidroelektrane. Brana u kojoj će se nalaziti ovo energetsko postrojenje će imati potporni zid sa stepenicama koje će voditi posetioce i hodočasnike do nekoliko vidikovaca, hramova i mesta za meditaciju, ili do centra za posetioce.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>