• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 1. januara uveli su nove norme za odlaganje otpada od hrane: Postoje 4 kategorije

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otpad će se, zatim, pretvoriti u biogas ili kompost (braun đubrivo) za zamenu hemijskih đubriva

  • 0
otpad od hrane Foto: Shutterstock

Od 1. januara 2024. reciklaža organskog otpada je obavezna u Francuskoj, prema novim pravilima "obaveznog kompostiranja". Uz podršku vladinog Zelenog fonda, opštine moraju da pruže stanovnicima načine za sortiranje biološkog otpada, što uključuje:

  • ostatke hrane;
  • kore od voća/povrća;
  • hranu kojoj je istekao rok trajanja i
  • baštenski otpad.

Od domaćinstava i preduzeća se traži da organsku materiju odlažu - ili u namensku, malu kantu za kućno smeće ili na opštinsko sabirno mesto. Ranije su samo oni koji su stvarali više od pet tona organskog otpada godišnje morali da ga odvajaju, a sada pravila važe za sve.

Otpad će se, zatim, pretvoriti u biogas ili kompost (braun đubrivo) za zamenu hemijskih đubriva. Alternativno, može se kompostirati kod kuće. Obaveza je trenutno na lokalnim vlastima da domaćinstvima obezbede lak način za kompostiranje ili odvajanje organskog otpada. Dok se objekti uvode, neće biti izricane kazne za nepoštovanje. Ostaje da se vidi da li će ubuduće biti nametnuta stroža pravila.

Organski otpad iz hrane i bašte čini skoro jednu trećinu kućnog otpada. Uobičajeno, kada se pomeša sa drugim otpadom, organski otpad obično završava na deponijama ili spalionicama, gde proizvodi gasove staklene bašte koji zadržavaju toplotu kao što su metan i CO2.

Prema podacima Evropske komisije, otpad od hrane je odgovoran za oko 16 odsto ukupnih emisija iz prehrambenog sistema EU. Globalno gledano, "izgubljena" hrana i otpad od hrane godišnje generišu oko 8 odsto svih emisija koje izazivaju ljudi, kažu UN.

Takođe, takav otpad može da kontaminira ambalažu namenjenu za reciklažu poput papira, plastike i stakla. U 2018. sakupljeno je samo 34 procenta ukupnog biološkog otpada u EU, ostavljajući 40 miliona tona potencijalnih hranljivih materija iz zemljišta koje treba odbaciti. U Francuskoj se svake godine baci oko 82 kg kompostiranog otpada po osobi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>