• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

JetBlue podržava jedan od najinovativnijih svetskih startapa: Oni ne troše, već proizvode vodu. Kako?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kalifornijski startap je izumeo ono što se naziva "hibridno direktno hvatanje vazduha"

  • 0
co2, vazduh Foto: Shutterstock

Jedno od najnovijih i najbrže rastućih oružja u borbi protiv globalnog zagrevanja je tehnologija za uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere, poznata kao direktno hvatanje vazduha. Neki to upoređuju sa "isisavanjem" CO2 iz atmosfere, međutim, to nije savršena tehnika, a većina metoda zahteva puno vode.

Na sreću, uskoro bi moglo doći do pozitivnih promena, sa novim kompanijama koje nude inovativne strategije. Direktno hvatanje vazduha je već postao rastući biznis, i usvajaju ga vlade širom sveta, dajući poreske podsticaje i grantove kako bi pomogle unapređenje industrije.

Neke od prvih firmi koje su to uradile, kao što su "Climeworks" i "Carbon Capture", koriste ogromne ventilatore u procesu direktnog hvatanja vazduha, a jedan startap sa sedištem u Kaliforniji, pod nazivom Avnos, razlikuje se od ostalih.

Oni, naime, proizvode vodu - umesto da je troše u ovom procesu.

- Ne trošimo toplotu, što je glavna razlika, i to nam omogućava da budemo isplativiji, efikasniji u pogledu resursa i na kraju krajeva da brže rastemo u tom procesu - kaže Vil Kain, CEO Avnos-a.

Kalifornijski startap je izumeo ono što se naziva "hibridno direktno hvatanje vazduha", koje koristi tehnologiju odvlaživanja za proizvodnju približno pet tona vode po toni zarobljenog CO2. Za razliku od Avnos-a, drugi troše otprilike toliko ili više vode.

Kažu da putem ove metode "imaju priliku da stavku troškova pretvore u stavku prihoda", jer mogu da ostvare zaradu prodajom vode koju proizvode direktno iz vazduha. Nalik drugim kompanijama fokusiranim na direktno hvatanje vazduha, Avnos ima koristi i od državnih poreskih kredita i od direktnog finansiranja.

Kritičari, doduše, tvrde da direktno hvatanje vazduha - generalno - nikada neće ukloniti dovoljno ugljenika da bi se smanjilo 50 milijardi tona emisija CO2 svake godine, ali Kain tvrdi da je ovo samo jedan od alata u ekosistemu dekarbonizacije; taj sistem uključuje obnovljive izvore energije kao što su vetar, solarna energija i geotermalni izvori.

I voda i "uhvaćeni" ugljenik mogu se koristiti za pravljenje održivog goriva za vazduhoplovstvo, što je bilo posebno primamljivo investitoru "JetBlue Ventures", ogranku rizičnog kapitala istoimene avio-kompanije, koji ulaže u kompanije koje pokušavaju da promene industriju putovanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>