• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemci tvrde: "Osigurane" prirodne katastrofe prošle godine izazvale 95 milijardi dolara gubitaka

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osiguravajuće kuće su počele da podižu cene polisa, a na nekim područjima više ni ne pokrivaju moguću štetu

  • 0
Baltičko more oluja Nemačka poplave Foto: Tanjug/AP

Zemljotresi u Turskoj i Siriji, oluje u SAD i druge prirodne katastrofe izazvali su 95 milijardi dolara gubitaka u 2023. godini, procenjuje nemačka osiguravajuća kuća "Munich Re". Iznos gubitaka, nastalih zbog prirodnih katastrofa pokrivenih osiguranjem, manji je za 24 odsto nego 2022, ali je znatno iznad 10-godišnjeg proseka koji iznosi 90 milijardi dolara.

Takođe, znatno je iznad 30-godišnjeg proseka koji iznosi 57 milijardi dolara, napominje "Munich Re", dok švajcarska kompanija "Swiss Re" ocenjuje lanjski gubitak pokriven osiguranjem na 100 milijardi dolara.

Prema oceni "Munich Re"-a u 2023. su najrazorniji bili zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odneli čak 58.000 ljudskih života i prouzrokovali štetu od 50 milijardi dolara ukupnih gubitaka. Šteta pokrivena osiguranjem iznosila je 5,5 milijardi dolara.

Prošlu godinu obeležile i jake oluje

Godinu 2023. nisu obeležile samo pojedinačne velike katastrofe, već i brojne jake oluje u SAD i Evropi, kojih je zbog klimatskih promena sve više.

- Pozadinski šum je sve glasniji. Gubici koje smo do sada smatrali sekundarnim i manje važnim, 'sporednim rizicima', postali su glavni izvor gubitaka - rekao je za Rojters glavni naučnik za klimu u "Munich Re", Ernst Rauh.

Ukupni gubici od prirodnih katastrofa, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, lane su iznosili 250 milijardi dolara, što je blizu nivoa iz 2022. i proseka u prethodnih pet godina, ali iznad 10-godišnjeg i 30-godišnjeg proseka.

Značajan iznos gubitaka ponovo je zabeležen u SAD, uprkos relativno blagoj sezoni uragana.

Naučnici su upozorili da će zbog zagrevanja Zemljine atmosfere šteta u idućim decenijama biti još veća. Stoga su osiguravajuće kuće počele da podižu cene polisa, a na nekim područjima više ni ne pokrivaju moguću štetu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>