• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom gradiću nema zime, prozore otvaraju i na debelom minusu: Geotermalna voda greje hiljade kvadrata

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je omogućilo da se godišnje uštedi najmanje 15 miliona dinara

  • 0
geotermalni izvor, bogatić Foto: Dragan Grujić

Umesto da vode računa o smanjenju troškova grejanja, u Bogatiću petu godinu od izgradnje sistema daljinskog grejanja na geotermalnu energiju ne kupuju skupe klasične energente i sabiraju koliko su na grejanju - uštedeli.

- Ranije smo u jednoj grejnoj sezoni trošili oko 150 tona uglja odnosno najmanje 30.000 evra je iz opštinskog budžeta trebalo izdvojiti za grejanje samo naše škole. Osim toga, zagrevanje na geotermalnu energiju je ekološko i zdravije - kaže Milorad Ercegovčević, direktor Osnovne škole "Mika Mitrović".

Više od 16.000 kvadratnih metara u osam javnih ustanova - vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, sudu, policijskoj stanici, komunalnom preduzeću, opštini i Centru za socijalni rad, zagreva se sa svega 25 litara vode temperature 75 stepeni. To je omogućilo da se godišnje uštedi najmanje 15 miliona dinara jer se više ne kupuju klasični energenti i da za pet godina, kada bi investicija izgradnje toplovoda trebalo da se otplati, grejanje bude - besplatno.

- Toplovod je jedinstven "otvoreni sistem" grejanja eksploatacijom obnovljivih izvora u regionu. Nema klasične toplane već topla voda iz glavne stanice na bunaru se cevima doprema do objekata koji je priključen na mrežu. Svaka ustanova ima svoju podstanicu u kojoj zadržava potrebnu količinu vode i preko izmenjivača "uzima" potrebnu količinu toplotne energije - objasnili su u Javnom komunalnom preduzeću "Bogatić".

Tako je moguće da hiljadu kvadrata zagreju svega 2 litre geotermalne vode i da zbog pretoplih radijatora prozori mogu da se otvore i kada je napolju "debeo minus". Osim uštede, grejanje na toplu vodu je ekološki čistije i zdravije, pa je u centru varošice smanjeno aerozagađenje od kada se iz dimnjaka ne vije dim od sagorevanja uglja, nafte i mazuta koji su ranije korišćeni za zagrevanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>