• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi raskidaju važan sporazum sa Britanijom, star 68 godina

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlade SSSR-a i Velike Britanije sklopile su sporazum u maju 1956. godine

  • 1
Barents Sea Foto: Shutterstock

Rusija je spremna da raskine sporazum sa Velikom Britanijom, prema kojem ribarski brodovi iz ove zemlje mogu da love ribu u vodama Barencovog mora, navodi su u predlogu zakona koji su Vladi podneli Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor u kabinetu naveo je da je Vlada je podržala projekat, prenosi Izvestija.

"Otkazivanje sporazuma neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice po Rusku Federaciju", ističe se u vladinim dokumentima. Takođe se navodi da su ruske vlasti spremne na takav korak nakon što je Velika Britanija isključila Rusiju iz statusa najpovlašćenije nacije u martu 2023.

Konkretno, Britanija je uvela dodatnu tarifu od 35 odsto na uvoz određene ruske robe u zemlju, kako bi se "nanela maksimalna šteta ruskoj privredi uz minimiziranje negativnih posledica po Veliku Britaniju", stoji u saopštenju britanske vlade.

Vlade SSSR-a i Velike Britanije sklopile su sporazum u maju 1956. godine, prema kome britanski ribari imaju pravo da love u vodama Barencovog mora duž obale poluostrva Kola, duž kopna istočno od rta Kanin Nos, kao i duž obale ostrva Kolgujev, plus na ostrvima. U ovim vodama, brodovi su mogli slobodno da plove i sidre.

Ovaj ugovor je zaključen na period od pet godina sa mogućnošću trajnog produženja. Dokumentom je predviđeno da sporazum ostaje na snazi sve dok ga jedna od strana ne raskine.

Na ovaj način, svakako će se zaštititi i ekosistem Barencovog mora, u kojem je vremenom došlo do naizmeničnih promena - "razvodnih mehanizama" koji je prouzrokovan režimima arktičkog dipola.

Naime, "razvodni mehanizam" koji reguliše priliv subarktičkih voda ima "dubok" uticaj na morski život, navode istraživači. Može voditi ka pogodnijim životnim uslovima za subarktičke borealne vrste blizu istočnog dela Evroazijskog basena, u odnosu na njegov zapadni deo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>