• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li koje kesice od čaja idu u biootpad? Kada bacate koru od banane, nalepnicu morate skinuti

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U eri ekološkog sortiranja otpada, mnogo je caka i pravila, a ovo su neka od njih

  • 1
čaj, ispijanje čaja, pijenje čaja, šolja čaja Foto: Unsplash/Farzad Mohamadi

Iako u Srbiji još uvek nema striktnih podela kada je reč o odlaganju otpada u domaćinstvima, a kamoli kada pričamo o sortiranju organskih materija ili specijalnih materijala, nije na odmet znati nešto zanimljivo vezano za čajeve i pravilno sortiranje.

Važno je znati da ništa termički obrađeno ne ide u biootpad, kao ni bilo šta životinjskog porekla, ni naravno opušci. Ima tu i dosta detalja: recimo, kora od banane ide u biootpad, ali ne i nalepnica koja se na njoj nalazi - nju treba skinuti i staviti među mešani otpad.

U poslednje vreme, dilemu prave i kesice čaja. Kako se pokazalo u praksi, piše Index.hr, ekskluzivniji proizvođači će češće imati nereciklabilne ambalaže od plastičnih materijala - počev od kesice čaja pa do samog paketića u kojem je kesica, dok čajevi srednjeg cenovnog ranga u dosta slučajeva imaju jeftinije, ali i za okolinu manje štetne ambalaže - celulozu (ili 100% ili delimično).

Kako objašnjava Marina Matijević iz inicijative Ja, Bolji Građanin, nisu sve kesice čaja iste i oni koji "koketiraju" sa luksuzom često biraju plastiku, ili kombinaciju papira i plastike, tako da ni ta vrsta ambalaže ne može u biootpad.

Matijević dalje navodi da i izgled kesice može da prevari. Treba obratiti pažnju, jer neki proizvođači prave komercijalne kesice čaja od 100 posto celuloze - i one shodno tome mogu u biootpad, ali ista firma može posedovati "specijalnu" liniju za afiće i restorane, gde se kesice proizvode od neodrživih materijala.

"Moja definitivna preporuka su čajevi u rinfuzi koje je najbolje kupiti u većoj količini da u startu imate manje ambalaže. Proceđeni čaj može normalno u biootpad. Ali, ono na šta i tu treba treba paziti je da procedite čaj, izvadite iz šolje i bacite u biootpad pre nego što u napitak dodate šećer ili med, jer i taj čaj koji je bio u dodiru s medom, šećerom, limunom - ne bi smeo u biootpad", tvrdi Marina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгче

    21. januar 2024 | 16:15

    Ма хајде! Па нас једва научише да одвојим новину од пластичне боце, сад још да скидам налепницу са поморанџе и банане!! Јел' треба и да скидам етикету са пластичне амбалаже. У шта спада омот од наполитанки? Алуминојум, пластику или папир??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>