• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Završen tender za postavljanje elektro-punjača: Do kraja godine biće ih najmanje 113 na auto-putevima

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Goran Vesić kaže da nas sada čeka proces pretvaranja skoro hiljadu kilometara postojećih auto-puteva u pametne puteve

  • 0
Brzi punjač za električne automobile Foto: RINA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je da je zavšren tender za postavljanje maksimalno 320 elektro-punjača na auto-putevima u zemlji i kompanija koja bude sklopila ugovor sa JP "Putevi Srbije" moći će na 16 lokacija da postavi najmanje 80, a najviše 320 punjača, čime će značajno biti povećana ponuda e-punjača na srpskim putevima.

"Tender je završen juče, javile su se četiri kompanije, i nadam se da ćemo, kada prođu svi rokovi, u narednom periodu potpisati ugovor i sa najpovoljnijom kompanijom i početi sa opremanjem auto-puteva elektropunjačima", rekao je Vesić za TV Prva. Dodao je i da na auto-putevima već radi osam punjača, te da je u toku proces postavljanja još 16 novih, a da će u narednom periodu biće postavljeno još sedam.

"S ovih 33, i novih 80 koje će postaviti kompanija izabrana na tenderu, ove godine imaćemo novih 113 elektro-punjača.

"Kada tome dodamo da pumpe imaju obavezu da na četiri točilice za gorivo imaju jedan elektro-punjač, Srbija će biti najbolje opremljena elektro-punjačima u ovom delu Evrope", istakao je Vesić. Dodao je da je bilo mnogo opstrukcija ovog procesa jer državna preduzeća teško prihvataju novine i modernizaciju, ali da je on bio uporan da se tender sprovede.

"Sada nas čeka proces pretvaranja skoro hiljadu kilometara postojećih auto-puteva u pametne puteve, a nosioci ovog posla biće državne kompanije Telekom Srbija i Institut Mihailo Pupin", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, to će doprineti da srpski auto-putevi budu konkurentni, jer je sve više e-vozila u Evropi koja će moći da prolaze kroz Srbiju, zahvaljujući odgovarajućoj infrastrukturi.

"Velika Britanija, Nemačka i Norveška već imaju preko milion električnih vozila, Francuska je blizu tog broja, a procena je da će u EU 2030. godine polovina automobila biti na električni pogon. Bez elektro-punjača naši auto-putevi i brze saobraċajnice neće biti konkurentne", ukazao je ministar.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>