• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nacionalni park "Đerdap" edukuje najmlađe čuvare prirode: Igrica "Đerdapske pustolovine" služi da im olakša

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Nama je cilj da preko dece stignemo do odraslih. Deca su nam najbolji partneri i pomoćnici u zaštiti svih prirodnih i kulturnih vrednosti nacionalnog parka", poručuje direktor tog javnog preduzeća

  • 0
edukacija, Nacionalni park "Đerdap" Foto: Milica Ristić

Javno preduzeće Nacionalni park "Đerdap" Donji Milanovac odlazeću 2023. godinu isratilo je sa ostvarenim rekordnim prihodom od oko 400 miliona dinara, što je za 100 miliona više u odnosu na raniji period. To ukazuje na pozitivnu poslovnu politiku koja se vodi u preduzeću. Dosta je uloženo tokom protekle godine u nabavku osnovnih sredstava i mehanizaciju neophodnu za rad, ali i na povećanje zarada zaposlenima.

Velika pažnja u Nacionalnom parku "Đerdap" koji ima dug renome poslovanja, posvećuje se i edukaciji najmlađih. Pa je tako u okviru poslovne zgrade opremljena radionica za edukaciju mladih čuvara prirode sa područja gde se prostire Nacionalni park "Đerdap" Majdanpeka, Golupca i Kladova.

"Izmenom poslovne politike u prošloj godini ostvarii smo prihod od 400 miliona dinara, što je za nas veliki uspeh, jer je uvećan za 100 miliona dinara u odnosu na predhodne godine, što nam je omogućilo da uložimo u mnoge značajne investicije. Kupljeno je tri terenska vozila, mopedi za naše čuvare i lovočuvare, oko 20 novih laptopova za naše zaposlene, obnovili smo nove kvalitetnije uniforme za radnike na terenu, uveli centralno grejanje i što je najbitnije, uspeli smo da po povećamo zarade zaposlenima za 10 odsto. Takođe, naši radnici će od sada moći da se leče i u drugim, privatnim zdravstvenim ustanovama na osnovu ugovora koje smo sklopili po osnovu dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Takođe, puno pažnje polažemo na edukacju najmlađe populacije Opštine Majdanpek, Golubac i Kladovo, na područjima na kojima se prostire Nacionalni park, tako da smo u okvoru Upravne zgrade opremili učionicu za edukaciju najmlađih čuvara prirode ovog zaštićenog područja, a cela prošla godina uostalom protekla je u znaku risa Riste, koji ponovo nastanjuje ovo područje i koji se telematrijski prati. Nakon oporavka u Zoo vrtu u Boru i postao je naš zaštitni znak", kaže Saša Janošević, direktor JP Nacionalni park "Đerdap" Donji Milanovac.

"Nama je cilj da preko dece stignemo do odraslih. Deca su nam najbolji partneri i pomoćnici u zaštiti svih prirodnih i kulturnih vrednosti nacionalnog parka. Mi sa edukacijom dece krećemo od najranijeg uzrsta. Svi naši edukativni programi namenjeni su deci osnovnog školskog uzrasta, mada i sa starijima. Imamo potpisane sporazume o saradnji i sa školama koje gravitiraju na potručju koje pokriva Naconalni park "Đerdap". Tu imamo formirane sekcije mladih čuvara Nacionalnog parka i od prošle godine smo prvi put krenuli sa realizacijom ovog projekta sa decom uzrasta drugog razreda osnovne šole u Majdanpeku.

Decu pratimo do osmog razreda i sa njima se viđamo jednom mesečno.Oni dobijaju uiforme, to su majice sa likom risa Riste, koji nam je postao u neku ruku brend, i deca vrlo ozbiljno shvataju ulogu čuvara prirode. Uradili smo društvenu igricu "Đerdapske pustolovine" i deca na interaktivan način uče kako da brinu o prirodi, o životinjama, uče se pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Tu su različiti slkoviti prikazi kroz slagalice izrađene u liskovima životinja, čaše takođe u takvom maniru i ostalo što koriste u radu, kaže Marijana Milenković Srbulović, stručni edukator JP Navionalni park "Đerdap". Inače, pored redovnih aktivnosti ovo preduzeće u narednom periodu

očekuju pripreme za novu turističku sezonu, "Parkovijada" u kojoj će donjomilanovački Nacionalni park biti domaćin i ugostiti klege iz ostalih parkova prirode, ali i obeležavaje vrednog jubileja, pola veka postojaja i rada ove ustanove."

(Telegraf.rs / Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>