• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devet godina kasnije: Rudarski giganti da plate 9,6 milijardi dolara zbog pucanja brane i izlivanja blata

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Te 2015, kada je došlo do katastrofe u Brazilu, život je izgubilo 19 osoba

  • 0
mud slide Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Federalni sudija u Brazilu naložio je rudarskim gigantima BHP, Vale i njihovom zajedničkom preduzeću za rudu gvožđa Samarco, da plate 47,6 milijardi reala (9,67 milijardi dolara) odštete zbog fatalnog pucanja brane 2015. Urušavanje brane Fundão na jugoistoku zemlje izazvalo je ogromno blatno klizište u kojem je poginulo 19 ljudi.

Takođe, taj čin je ozbiljno zagadio reku Rio Doce, kompromitujući plovni put do njenog ušća u Atlantski okean. BBC izveštava da "nije odmah bilo jasno koliko svaka kompanija mora da plati". Ali, izgleda da se devet godina kasnije došlo do rešenja.

Sudija Vinicijus Kobuči rekao je da su kompanije odgovorne za "moralnu štetu" ili nematerijalnu štetu, kao što je emocionalni bol koji su pretrpeli oni koji su pogođeni incidentom. Dodaje da će novac, koji će biti prilagođen inflaciji od 2015. godine, biti uložen u državni fond i korišćen za projekte i inicijative u oblasti pogođenoj urušavanjem brane.

Presuda je nastala kao odgovor na građansku tužbu koju su pokrenuli državni i savezni javni tužioci, a Vale je za BBC rekao da još nije obavešten o presudi. Kompanija je, takođe, saopštila da je do decembra prošle godine Fondacija Renova, koju su firme koristile za isplate kompenzacija, do sada isplatila 34,7 milijardi reala.

BHP nije odmah odgovorio na zahteve BBC-a za komentar, a Samarco je odbio da komentariše. Inače, pomenuta presuda omogućava kompanijama da se žale na odluku.

Samarco je 50-50 odsto zajedničko preduzeće između australijske rudarske grupe BHP i brazilske Vale. Nesreća koja se desila u jednoj od 26 brazilskih saveznih država, Minas Žeraisu, između ostalog je raselila 700 ljudi, a smatra se jednom od najgorih ekoloških katastrofa u zemlji.

Kada je brana pukla, krenula je poplava gustog, crvenog otrovnog blata koje je, nažalost, zbrisalo selo Bento Rodriges. Takođe je zagadilo Rio Doce i Atlantski okean, razarajući i svet divljih životinja, i uprljavši vodu za piće stotinama hiljada ljudi.

Izveštaj objavljen 2016. godine otkrio je da je do urušavanja brane došlo zbog "nedostataka u dizajnu". U tehničkom izveštaju, koji su naručili zajednički vlasnici firme Samarco, nije navedena krivica vezana za katastrofu. Brane koje drže rudarski otpad, poznate kao "jalovište", obično imaju zidove napravljene od mešavine čestica nalik pesku i mulja nalik glini.

U izveštaju se navodi da je promena u dizajnu brane Fundao između 2011. i 2012. dovela do manje efikasne drenaže vode, i na kraju do urušavanja brane 5. novembra 2015. Pesak u zidovima brane postao je zasićen i naglo počeo da se ponaša više kao tečnost, u procesu poznatom kao "utečnjavanje". Mali zemljotres na dan pucanja brane je, takođe, možda dodatno "ubrzao" proces urušavanja, dodaje se u izveštaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>