• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reković: Za Srbiju bi bilo dobro da se ponovo razvije u pravcu nuklearne energije

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija ima punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, CERN

  • 2
Nuklearna elektrana Vogtle kompanije Georgia Power Džordžija Foto: Tanjug/AP

Za Srbiju je od ogromne važnosti punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, CERN i uspostavljanje CERN Tier 1 centra u Državnom data centru (DDC) u Kragujevcu, za šta je bila ključna podrška države, izjavio je vođa grupe naučnika Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u CERN-u Vladimir Reković.

On je u intervjuu za današnju "Politiku" istakao da za to odaje priznanje doskorašnjoj premijerki Ani Brnabić, koja je prema njegovim rečima bila vizionar i shvatala važnost članstva Srbije u CERN-u i kasnije uz pomoć ministarstava nadležnih za nauku i telekomunikacije dala podršku uspostavljanju CERN Tier 1 centra u DDC, imajući u vidu pozitivne reperkusije koje slede u Kragujevcu, Šumadiji i celoj Srbiji.

Govoreći o tome šta će biti posao Tier 1 centra u Kragujevcu, rekao je da će to biti skupljanje, skladištenje i čuvanje podataka koje će obrađivati i deliti naučnoj zajednici u mnogim istraživačkim centrima širom sveta.

- Imamo i priliku da ovladamo tehnologijom skladištenja i procesovanja ogromnih količina podataka, a onda i da učestvujemo u razvijanju novih elemenata te tehnologije, inovativnih algoritama energetski efikasnog računarstva, kompresije i bezbednosti podataka. Kreiraćemo kadar koji taj sistem održava, razvija i može ubuduće da pravi dodatne kapacitete, proširuje na druge eksperimente ili druge naučne oblasti, na primer za BIO 4 kampus koji se već gradi - istakao je on.

Ocenio je da je ovo jedinstvena prilika da se naša zemlja uključi u internacionalnu saradnju u ovoj disciplini.

Odgovarajući na pitanje koji su još vidljivi rezultati punopravnog članstva Srbije u CERN-u, Reković je naveo da ova organizacija svake godine u jednoj zemlji članici organizuje škole i da postoji velika šansa da će se sledeće, 2025. godine Velika internacionalna škola računarstva održati u Kragujevcu, gde će kao predavači doći stručnjaci iz celog sveta.

Naveo je i da će Beograd na leto ove godine biti domaćin CERN-ove kraće škole kompjutinga.

Prema njegovim rečima povećao se broj grupa srpskih naučnika u CERN-u, pa sa Univerziteta u Beogradu na postojećim eksperimentima rade stručnjaci iz Instituta za fiziku, Fizičkog fakulteta i Vinčanska grupa koju on vodi.

Kada je reč o mogućnosti da ova dešavanja doprinesu smanjenju "odliva mozgova" iz Srbije, rekao je da bi se mnogi naučnici vratili ukoliko bi im se obezbedili uslovi, kolegijalno i konstruktivno okruženje.

- Vrlo često novac tu nije najvažniji, već ambijent u kome se ljudi koji se bave naukom osećaju dobro, infrastruktura. Srbija je pokazala da tome može da doprinese - naglasio je Reković.

On se osvrnuo i na nedavni samit o nuklearnoj energiji u Briselu i ocenio da je nuklearna energija ubedljivo najefikasnija i najčistija od svih postojećih komercijalnih izvora.

- Tehnologija u nuklearkama četvrte generacije enormno je napredna da one više ne predstavljaju hazard niti kakav ozbiljan problem zagađenja otpadom - rekao je on.

Prema njegovim rečima, za našu zemlju bi bilo dobro da se ponovo razvije u tom pravcu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    23. mart 2024 | 15:01

    ...a sto nema osnovnih elementarnih potreba stanovnistvo u 21.veku...nikom nista

  • Драгољуб

    25. mart 2024 | 11:52

    Ови објекти на сликама су најобичније расхладне куле у којима се хлади расхладна вода из постројења принудним проветравањем и потпуно су безопасне! Бели дим из њих је најобичнија водена пара, као када кувате воду за кафу или за барење резанаца!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>