• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Đedović obišla toplanu na biomasu u Majdanpeku: Izgrađena je za samo 5 meseci

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka je dodala da je Majdanpek četvrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je izgrađena toplana na biomasu kroz program Ministarstva sa nemačkom razvojnom bankom KfW i donacijom Švajcarske konfederacije

  • 0
majdanpek, toplana na biomasu Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas novoizgrađenu toplanu na biomasu u Majdanpeku.

- Ovom toplanom izbacujemo mazut iz upotrebe u Majdanpeku, emisije sumpor-dioksida biće u potpunosti eliminisane, a emisije ugljen-dioksida smanjene za 93 odsto. Ovaj projekat smo završili u rekordnom roku. Pre nekoliko meseci sam bila ovde kada se na terenu ništa nije nalazilo, dok sada vidimo izgrađenu toplanu, trafostanicu i ugrađenu opremu - rekla je ministarka i dodala da su u izgradi toplane učestovale domaće kompanije, kao i domaća oprema koja je ugrađena, što je važno zbog upošljavanja domaće privrede u celom lancu vrednosti.

Đedović Handanović je dodala da je Majdanpek četvrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je izgrađena toplana na biomasu kroz program Ministarstva sa nemačkom razvojnom bankom KfW i donacijom Švajcarske konfederacije. Pre Majdanpeka nove toplane na biomasu izgrađene u Malom Zvorniku, Priboju i Novom Pazaru i ukupno je u sve četiri lokalne samouprave uloženo 26,75 miliona evra.

- Završetkom ovih toplana otklanjamo višedecenijski problem zagađenja vazduha, korišćenje fosilnih goriva, prelaskom na obnovljive izvore energije kao što je biomasa - rekla je ministarka.

Ona je dodala da je ukupna vrednost investicije u Majdanpeku 5,5 miliona evra, a da su radovi na toplani završeni pre mesec dana, pre ugovorenog roka, kao što je i najavljeno.

majdanpek, toplana na biomasu Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka je ukazala da je dogovoren nastavak saradnje sa KfW bankom u drugoj fazi ovog programa, vrednoj 32 miliona evra.

- Do sada su šest gradova i opština potvrdili zainteresovanost za učešće u programu - Prijepolje, Bajina Bašta, Niš, Rača, Novi Pazar, Majdanpek, što će doprineti daljem smanjenju emisija štetnih emisija gasova, kao i gubitaka na mreži. Ove projekte već pripremamo i počećemo sa realizacijom sledeće godine - rekla je ministarka.

Podsetila je da je za trajnije uštede država obezbedila novac da podrži građane da smanje potrošnju u svojim domaćinstvima tako što će zameniti vrata i prozora, poboljšati izolaciju, zameniti kotlove ili postaviti solarne panele.

- Na prošlogodišnji javni poziv prijavilo se oko 560 ljudi pa je opština izdvojila veći iznos subvencija nego što je propisano programom. Očekujemo da će svi prijavljeni građani dobiti subvencije a oni koji nisu stigli da se prijave moći će to da urede ove godine, tokom leta kada se bude raspisao novi javni poziv - zaključila je ministarka.

Dragan Popović, predsednik opština Majdanpek, rekao je da zahvaljujući novoj toplani na biomasu Majdanpek postaje ekološki čisto mesto s obzirom da se mazut više neće koristiti u daljinskom grejanju.

- Izgradnjom nove toplane na biomasu u Majdanpeku sve se menja s obzirom da smo u prethodnom periodu imali probleme sa grejanjem i mazutom koga je bilo teško nabaviti. Majdanpek je opština koja je više od 70 odsto pošumljena i bilo je logično što smo se opredelili da koristimo drvnu sečku za grejanje, zahvaljujući kojoj eliminišemo zagađanja i smanjujemo troškove za 50 odsto - rekao je Popović.

On je dodao da je grejanje u Mandapeku stabilno 24 sata i da će se u narednom periodu rekonstruisati toplovodna mreža.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>