• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Počeli radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja: Rok do novembra

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ceo objekat Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja biće u potpunosti saniran

  • 0
Gradilište, građevina, radnici Foto: Pixabay.com

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je danas početku izvođenja radova na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i najavila da će država već tokom ovog meseca nastaviti da daje subvencije za energetsku efikasnost domaćinstava, a vrlo brzo i za javne zgrade širom Srbije.

Ona je rekla da će ceo objekat Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u potpunosti biti saniran, a radovi gotovi u novembru ove godine.

- Biće urađena termoizolacija zidova i krovova, biće renovirana fasada. Takođe će biti instaliran centralizovani sistem za hlađenje, pa na fasadama više neće biti klima uređaja - rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, potrebno je da se više vodi računa o objektima koji su u javnom vlasništvu i koju su pod zaštitom, kao što je slučaj sa Zavodom.

- Takođe, biće uvedeni senzori na prozorima da klima ne radi kada su prozori otvoreni, postojaće novi ventili na radijatorima i takođe će svuda biti instalirana led rasveta - poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, ovo je prva zgrada javnih objekata i centralnih vlasti koja je počela sa renoviranjem od ukupno 26, koje će biti renovirane u narednom periodu.

- Drago mi je što ćemo ljudima u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja omogućiti bolje i prijatnije uslove za rad, a pre svega što ćemo samo Zavodu omogućiti velike novčane uštede, oko 10.000 evra na godišnjem nivou - rekla je Đedović Handanović.

Kako je navela, sanacijom će se obezbediti smanjenje emisije ugljen-dioksida za 45 odsto.

- Plan nam je da pre specijalizovane izložbe Ekspo završimo sanaciju oko 50 odsto zgrada centralne vlasti - istakla je Đedović Handanović.

Ministarka je za naredni period najavila ugovaranje radova za ostale objekte za koje tehnička dokumentacija spremna ili je u završetku.

- Tu pre svega mislim na Zavod za intelektualnu svojinu, Direkciju za mere i dragocene metale, Upravu za poljoprivredno zemljište, Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao i zgrade ministarstva, državne uprave i lokalne samouprave, uključujući i zgradu Ministarstva rudarstva i energetike - rekla je ministarka.

Povećanje energetske efikasnosti je, kako kaže, glavni cilj vlade i ministarstva.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP) Jakup Beriš istakao je da će na ovaj način emisija gasova sa efektom staklene bašte smanjiti za gotovo 45 odsto, što znači da će se godišnje uštediti 36 tona uglja iz Kolubare.

- Mi kao UNDP želimo da se zahvalimo ministarstvima. To je njihova vizija, ovo je njihov poduhvat. Mi smo tu da sarađujemo i pronađemo rešenja, posebno kada se radi o rešenjima finansijske prirode, kao što je recimo sada ova saradnja sa Razvojnom bankom i Savetom Evrope - poručio je Beriš.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva rekla je da je njihov fokus na sanaciji zgrada u obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sektoru

- Prošle godine EU je podržala vodeću inicijativu sa grantom od 20 miliona evra za renoviranje kampusa tehničkog fakulteta u Beogradu. Evropska unija obezbeđuje 26 miliona evra bespovratnih sredstava za renoviranje zgrada u okviru ovog programa", poručila je Halačeva.

Viceguverner Razvojne banke Saveta Evrope Tomaš Boček rekao je da su oni u proteklih deset godina odobrili 19 zajmova za Vladu Srbije u ukupnom iznosu od milijardu i po evra.

- Renoviranje ovih zgrada u cilju energetske efikasnosti može da dovede do velikih novčanih ušteda, kako za vladu tako i za poreske obveznike - poručio je Boček.

Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović istakao je da je ta zgrada skoro 60 godina kamen temeljac obrazovanja i zahvalio se prisutnima na započetom projektu.

- Ovo je važno zbog podizanja svesti o zaštiti životne okoline i održivog razvoja. Zahvaljujem vam još jednom na ovom projektu i nadam se da se osećete ugodno, nismo baš mnogo veliki, ovo je ipak zgrada iz 60-ih godina - poručio je Grušanović.

Radovi su deo projekta "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti" u okviru kojeg je planirana energetska sanacija 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu, a čija je vrednost 40 miliona evra.

Primena mera za povećanje energetske efikasnosti omogućiće smanjenje potrošnje energije za 30 odsto, što je ušteda približna godišnjoj potrošnji energije za objekte i javno osvetljenje grada sa 40.000 stanovnika.

Emisija ugljen-dioksida bi promenom definisanih mera bila manja za 20 odsto, odnosno 5.174 tona godišnje.

Predložene mere su izgradnja solarnih fotonaponskih sistema, ugradnja toplotnih pumpi, termoizolacija zidova i krovova, zamena spoljne stolarije, zamena postojećeg osvetljenja energetski efikasnim, zamena split sistema za hlađenje centralnim sistemima, kao i automatizacija osvetljenja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>