• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Raste popularnost belog vodonika, za jednu zemlju blisku nama se sumnja da ima najveće nalazište

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim SAD,  beli vodonik traže (ili će tražiti)  Australija, Španija, Francuska, Kanada i Južna Koreja, ali i manje razvijene države poput Kolumbije i Albanije

  • 0
Vodonik - energent budućnosti Foto: Shutterstock

Još uvek visoki troškovi proizvodnje zelenog vodonika kao goriva budućnosti i uticaj na okolinu proizvodnje sivog vodonika iz fosilnih goriva naterali su neke od vodećih ekonomija sveta da razmotre mogućnost crpljenja belog vodonika iz Zemljine unutrašnjosti.

Američki Senat, na primer, nedavno je dobio informaciju Džefrija Elisa, glavnog istraživača Geološkog instituta SAD (USGS) o geološkim izvorima vodonika, da će taj Institut poduzeti "mapiranje" verovatnoće pronalaska geoloških izvora vodonika u 48 saveznih država.

- Naše trenutno razumevanje sugerište da je količina prirodnog vodonika u Zemljinoj unutrašnjosti verovatno velika. Međutim, nije poznat potencijal prirodnog vodonika u naslagama koje bi se mogle ekonomično, sigurno i odgovorno upotrebiti - rekao je Elis na saslušanju u Senatu, čije je glavne naglaske prenela mreža CNBC, navodi zagrebački Jutarnji list.

Elis je američke senatore, između ostalog, podsetio da se danas većina komercijalno dostupnog vodonika proizvodi iz prirodnog gasa. Ovaj "sivi" vodonik, dodao je, relativno je energetski intenzivan i oslobađa oko deset tona CO2 u atmosferu za svaku tonu proizvedenog vodonika.

- Sve donedavno predviđalo se da ‘novi‘ vodonik isključivo dobijamo iz metana, uglja ili biomase hvatanjem i sekvestracijom ugljenika, kako bi se dobio plavi vodonik, ili elektrolizom vode korišćenjem obnovljivih izvora električne energije kako bi se dobio ‘zeleni‘ vodonik. Mi ćemo se koncentrisati na prethodno zanemaren izvor vodonika, prirodne geološke rezerve pod zemljinom površinom. Taj vodonik nazivamo belim, odnosno zlatnim vodonikom -  najavio je istraživač USGS-a, upozorivši i kako se vodonik smatra važnim novim medijem za skladištenje i prenos energije.

Osim SAD,  beli vodonik traže (ili će tražiti)  Australija, Španija, Francuska, Kanada i Južna Koreja, ali i manje razvijene države poput Kolumbije i Albanije.

Kao primer uznapredovalih istraživanja "belog" vodonika navodi se kanadski proizvođač Hydromu koji izdvaja beli vodonik po procenjenoj ceni od 0,5 dolara po kilogramu. Projekti u Španiji i Australiji "ciljaju" na trošak od oko dolara po kilogramu.

CNBC skreće pažnju na procene iz stručnih krugova da bi trenutno najveće svetsko geološko nalazište moglo biti u francuskoj regiji Loran, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

Neke grube procene koje je USGS predočio Senatu govore o mogućim geološkim izvorima vodonika od nekoliko hiljada do nekoliko milijardi metričkih tona u unutrašnjosti Zemlje. Značajan deo tih izvora je preduboko i nedostupan za eksploataciju, ali ono što bi moglo biti dostupno predstavlja veliki potencijal.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>