• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sijarto: Karbon neutralna budućnost nije moguća bez nuklearne energije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Naš cilj je da se sačuvamo planetu za buduće generacije, odgovorna energetska politika i ideološki neobojena debata o nuklearnoj energiji

  • 0
Peter Szijjarto, Peter Sijarto Foto: Balkan Green Energy News

Jedan od govornika na Beogradskom Energetskom forumu bio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine u Vladi Mađarske. Tokom svog obraćanja on se osvrnuo na pravac u kome Evropa ide u cilju karbon neutralne budućnosti, na izazove koji postoje i kako se isti mogu prevazići.

Sijarto je istakao da svaka država ima posebnu odgovornost kada je u pitanju sprovođenje odgovorne energetske politike i veruje da postoje dva aspekta koja se moraju ozbiljno i strogo uzeti u obzir.

Prvi aspekt je da snabdevanje mora biti sigurno, što uvek treba da bude prioritet broj jedan dok je drugi bitan aspekt zaštita životne sredine.

Energetska politika 

- Kada pogledate ova dva aspekta, mislim da je očigledno da je moguće samo jednovremeno rešavati ove probleme,  u slučaju da energetska politika više nije "taoc" ideoligije i hipokrizije.

Smatra da energiju i energetsku politiku treba smatrati onime što zaista jesu a to su stvari matematike i fizike.

Stvar su matematike u smislu da uvek postoji cifra koja se odnosi na zahteve jedne zemlje - koliko energije, koliko eleektrične energije joj je potrebno u izvesnom vremenskom periodu.

Stvar je fizike iz perspektive infrastrukture. Dokle god ne budemo mogli da se gas ili nafta dostave u maloj torbi potrebna nam je infrastruktura, posebno gasovodi.

Kaže da ova infrastruktura određuje odakle jedna zemlja mođe da dobije energetske resurse. Nažalost, ako pogledamo u blisku prošlost, lako je videti da energetska politika postala taoc ideološke debate i hipokrizije, te smatra da ove debate ne uzimaju u obzir našu stvaran svet.

Navodi da se ovaj pristup reflektuje u sankcijama koje je EU implementirala protiv Rusije. Dok su zapadnoevropske zemlje "ponosne" na sebe što su se otarasile ruske nafte lako je razumeti zašto je evropa postala kupac broj jedan indijske nafte i zašto je Rusija uvećala svoj udeo od 0,5 odsto na 35 odsto kada je reč o uvozu nafte u ime Indije.

- Kada je u pitanju gas i diskusije o budućnosti gasa, kada centralnoevropske zemlje, tu uključujem Srbiju i Mađarsku, tražimo od EU da nam da finansijku pomoć da povećamo kapacitete mreže gasovoda na jugoistočnom delu kontinenta mi bivamo odbijeni. Odbijeni smo uz reči da gas više nije "u trendu" - kaže Sijarto.

Realnost je da je Francuska prošlog meseca bila korisnik broj jedan ruskog gasa koji je i dalje čini najveći  udeo gasa koji se koristi u energetskom sektoru u Evropi.

Takođe, faktor je i negativna diskriminacija protiv nuklearne energije. Ističe da ove debate jasno reflektuju da je energetska politika sada "taoc" ideoloških debata i hipokrizije u Evropi što bi trebalo otkloniti.

- Moramo da se postaramo da sastav nacionalnog miksa bude suverena odluka jedne zemlje i moramo se otarastiti spoljnih pritisaka- istakao je.

Kaže da za Mađarsku, biti "zelen" znači želju da se sačuva naša planeta za buduće generacije, a ne biti deo političkog monopola ili biti ideološki "zelen"

Ističe daje Mađarska jedna od malobrojnih zemelja u svetu koja je povećala svoj BDP paralelno sa smanjenjem emisije štetnih gasova, i  misli da ovo treba da bude merilo kako ekonomija može da raste dok se smanjuje emisija štetnih gasova.

Karbonski neutralna budućnost

Sijarto kaže da moraju da se ispune dva preduslova da bi se došlo do karbonski neutralne budućnosti te da bez njih nećemo postići ovaj cilj.

Prvi preduslov je širenje nuklearne energije dok je drugi ubrzanje električne transformacije putnog transporta.

Kritično pitanje je kako proizvesti dovoljno električne energije na efikasan, pouzdan, siguran i pristupačan način štiteći prirodu. Kako kaže, jedini realističan odgovor je nuklearna energija. Ovo je najjeftiniji način operisanja bez dodatnih subvencija po početku operacija a može se i osigurati kontinuirana operacija.

- U Mađarskoj proizvodimo 2.000 megavati nuklerne performanse a sada povećavamo na 4.400 megavati i investiramo u dalje proširenje u sledeće dve godine. Kada budemo povezali ovaj sisteem a mrežu smanićemo količinu emisije za 17 miliona tona CO2 godišnje- istakao je.

Bez nuklerne energije, nemoguće je proizvesti neophodnu količinu električne energije koja je potrebna za rast u narednim godinama koji neće ugroziti naše životno okruženje.

- Mađarska je primer da nisu svi izgubili zdrav način rasuđivanja. Još 2014. godine je potpisala ugovor sa Rusijom za izgradnju nuklearki a glavni izvođač je ruski Rosatom. U ovom projektu takođe učestvuju američki i nemački podizvođači. Ovo je pokazatelj da, makar na polju nuklearne energije, postoje poslovni lideri  koji uspevaju da zadrže zdrav način rasuđivanja i umesto da dele svet u blokove oni sarađuju na osnovu povezanosti i globalne kooperacije - kaže Sijarto.

Ističe da Evropska nuklearna koalicija, koju predvodi Francuska, mora da se bori protiv negativne diskriminacije, jer bez ovoga nećemo uspeti da dostignemo karbonsku neutralnost u budućnosti. Bez podrške i ubrzanja elektro mobilnosti nećemo imati šansu da dostignemo ovaj cilj.

- Ne smemo da izneverimo evropske kompanije koje se bave proizvodnjom automobila zato što su investirale desetine milijardi evra u elektro mobilnost, što takođe podrazumeva desetine hiljada poslova koji potencijalno mogu biti ugroženi.Treba da poržimo ubrzanje transformacij elektro mobilnosti u Evropi - zaključuje ministar.

Sijarto je svoje obraćanje završio rekavši da smatra da nema uspešne korporativne strategije na zapadu bez racionalne istok-zapad kooperacije i dodao da nam je najpotrebnija globalna povezanost i kooperacija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>