• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorijski dan za Pirot i Piroćance: Grad na jugu dobija gas, veliki dan za ekonomiju ali i ekologiju

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Primarna i sekundarna gasifikacija u Pirotu koštaće 25 miliona evra

  • 0
panorama centar grada PIROT Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Na današnjoj sednici Gradskog veća Grada Pirota usvojena je odluka o pokretanju postupka izrade Programa gasifikacije na teritoriji grada Pirota. Gradonačelnik Vladan Vasić i njegov zamenik Miloš Colić, ocenili su da je ovo istorijska odluka za Pirot i njegove građane. Gasna interkonekcija od granice do Niša košta 85 miliona evra, dok će primarna i sekundarna gasifikacija u Pirotu koštati 25 miliona evra.

Miloš Colić ističe da je reč o velikoj kapitalnoj investiciji koju Grad Pirot ne bi mogao sam da finansira. Srbijagas i Republika Srbija podržali su Pirot, omogućujući da pored primarnih potrošača poput energane, industrije i bolnice, i građani mogu da se priključe na gasovod.

- Iskoristićemo istorijsku priliku da gasifikacija stigne do svake kuće, ulice i sela blizu Pirota - kaže Colić.

Pre odluke o pokretanju Programa gasifikacije, izrađen je Plan detaljne regulacije za gasifikaciju grada. Program gasifikacije je sledeći dokument koji će biti predložen odbornicima Skupštine grada na usvajanje. Colić najavljuje da će do 3. jula biti izabran strateški partner za gasifikaciju.

Colić podseća da je prvobitna ideja bila da interkonekcija ide do energane i industrijske zone, a kasnije je započeta realizacija sekundarne gasifikacije za domaćinstva.

Manje zagađenje vazduha

- Gasifikacijom ćemo smanjiti zagađenje vazduha i povećati kvalitet života u gradu. Građani više neće morati da nabavljaju drva i čistite kotlove, a očekuje se i ušteda u troškovima grejanja - dodaje Colić.

Tri najveća potrošača, energana, industrijska zona i Opšta bolnica su prioriteti. Planira se formiranje prstena oko grada koji će pokrivati različita naselja i ulice, omogućavajući gasifikaciju bliskih sela.

Colić naglašava da će gasifikacija doprineti zdravijoj životnoj sredini, većoj uštedi i komfornijem životu. Sekundarna gasifikacija će se sprovoditi fazno, s tim da bi primarna gasifikacija trebala biti završena do kraja godine, dok bi sekundarna bila završena u naredne tri i po godine. Radovi će se izvoditi modernom tehnikom podbušivanja kako bi se izbegla prekopavanja rekonstruisanih ulica.

Poznata i cena priključka domaćinstava

Građane će gasifikacija koštati oko 90.000 dinara, ali će oni koji se odmah prijave dobiti 20% popusta od Srbijagasa i mogućnost otplate na 36 rata, što je oko 2.000 dinara mesečno.

(Telegraf Biznis/A.Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>