• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Delta Holding već 15 godina šalje dobar primer održivog poslovanja: Predstavljen najnoviji izveštaj kompanije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj je da do 2030. godine čak 60 odsto energije nabavljaju iz OIE

  • 0
Delta Holding, Održivo poslovanje, predstavljanje godišnjeg ESG izveštaja Foto: Nikola Tomić

Već 15 godina Delta Holding ugrađuje održivost u svaki segment svog poslovanja, istaknuto je prilikom prestavljanja ESG izveštaja te kompanije za 2023. godinu u prostorijama Sava Centra.

Upravo i sam kulturno-poslovni centar predstavlja jedan od segmenata održivog poslovanja Delte, a utoliko je predstavljanje izveštaja baš na ovom mestu dobilo na značaju.

- Sava Centar je zaista primer održivog objekta, u njemu je potpuno ispoštovana cirkularnost i svi principi energetske efikasnosti - poručila je Tijana Koprivica, direktor održivog poslovanja Delta Holdinga a zatim istakla najznačajnije aktivnosti na kojim je grupa radila tokom 2023. godine.

- Osećamo odgovornost prema stejkholderima da sačuvamo našu planetu za buduće generacije, ali i unapredimo naše društvo i učinimo našu zajednicu i život kvalitetnijim. Nastavili smo sa ulaganjem u obnovljive izvore energije, izgradili smo 9 solarnih elektrana, trenutno imamo 16, ukupno kapaciteta 5 megavata i zahvaljujući tome mi smo smanjili emisije ugljen-dioksida za 1.200 tona. Koristimo biomasu, prerađeni otpad iz proizvodnje i zahvaljući tome dodatno smo smanjili 27.800 tona ugljen-dioksida.

Koprivica ističe da njihov najveći uticaj na životnu sredinu prepoznaju u oblasti agrara, te da zbog toga najviše ulažu u digitalizaciju sa željom da doprinesu zaštiti zemljišta ali i optimizaciji korišćenja prirodnih resursa.

Direktorka održivog poslovanja dodaje da su u okviru food processing grupe posvećeni unapređenju kvaliteta, ali i pakovanja proizvoda.

U okviru sistema Delta Holding, posluje i kompanija Delta Real Estate, koja u okviru svog porfolia ima objekte koji su primer zelene gradnje na tržištu i koji za to poseduju najviše sisteme sertifikacije. U narednom periodu, ova kompanije planirala je razvoj drugih lokacija, kao i značajne investicije u projekte: Delta District, Delta Iron i Delta Land.

- Sve više na značaju dobija S komponenta, koja je usmerena na razvoj društva. Za nas znanje predstavlja temelj razvoja i zato smo organizovali čak 30.000 sati obuke u prethodnoj godini, negujemo korporativnu kulturu koja promoviše jednakost i uvažavanje različitosti i to se vidi kod našeg borda gde su četiri žene i tri muškarca. Da svi imau jednake šanse govori i to da je kroz naš projekat "Mladi lideri" prošlo 360 kolega i da je veliki broj njih sad na rukovodećim pozicijama - dodaje Koprivica.

Inače, na nivou cele grupe zaposleno je 44 procenata žena i 56 procenata muškaraca, kao i 68 osoba sa invaliditetom.

Delta Holding se na ovome nije zadržao, pa je znanje prenosio i eksterno. Kroz projekte "Naše selo" i "Digitalno selo" učestvovalo je 150 gazdinstava.

Ceo izveštaj dostupan je na ovom linku.

Viša potpredsednica za strategiju i razvoj Marija Desivojević Cvetković poručila je da je Deltin cilj da do 2030. godine, 60 odsto energije koju troše, dolazi iz obnovljivih izvora.

- ESG je centralna tema u svim privrednim oblastima, a za nas je to način života i rada već dugi niz godina. Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju i digitalizaciju. Mi stvaramo biznise i gradimo ljude i to na održivi način, što odražava i naš novi vizuelni identitet - istakla je ona.

Desivojević Cvetković je najavila i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta u regionu koji će podržati razvoj zaposlenih i usvajanje novih znanja.

Izveštaj u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI)

- Ova metodologija je u skladu sa trenutnim zahtevima EU, koji će u narednom periodu postati rigorozniji, posebno u domenu precizne procene uticaja klimatskih i društvenih promena na finansijski rezultat kompanija - izjavila je Danijela Mirković, rukovodilac odeljenja Revizije EY.

Viši savetnik u Ministarstvu finansija Aleksandar Janjušević istakao je da iako postoji zakonska obaveza izveštavanja o nefinansijskom poslovanju, činjenica je da u ovom trenutku veoma mali broj kompanije izveštava na ovaj način.

-  Smatram da je ovaj izveštaj podjednako važan, kao i finansijski i da idemo u korak sa Evropskom Unijom po pitanju kriterijuma izveštavanja - poručio je Janjušević.

Delta Holding, Održivo poslovanje, predstavljanje godišnjeg ESG izveštaja Foto: Nikola Tomić

U okviru predstavljanja ESG izveštaja, poseban značaj dat je selu kroz panel "Naše selo" na kojem se Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost, dodatno osvrnula na nejednakost kvaliteta života u gradu i selu, kao i na obavezu svih segmenata društva da obezbede adekvatnu infrastrukturu koja će omogućiti seoskom stanovništvu podjednak pristup obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim i finansijskim pa i svim ostalim resursima.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>